soareci-transplant-stemTransplantul de celule stem in leziunile post-traumatice ale maduvei spinarii: o revizuire sistematica si o meta-analiza de studii pe animale.

Leziunile coloanei vertebrale sunt in mare parte cauzate de traume, de multe ori efectuate in traficul rutier sau incidente sportive, deseori cu consecinte devastatoare si ireversibile, si avand, din pacate, o prevalenta relativ ridicata (250.000 de pacienti in SUA, 80% din cazuri sunt de sex masculin). Campanii de nivel ridicat, cum ar fi actorul Christopher Reeve, el insusi o victima a leziunilor maduvei spinarii legate de sport, au pus mari sperante in transplantul de celule stem. Dar cat de probabil este sa functioneze?

Aceasta intrebare este abordata intr-un document publicat la 17 decembrie in revista cu acces liber "PLOS Biology" de Ana Antonic, David Howells si colegii de la Institutul Florey si la Universitatea din Melbourne, Australia, si Malcolm MacLeod si colegii sai de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie.

Terapia cu celule stem are ca scop utilizarea celulelor de regenerare speciale (celule stem) pentru a repopula zonele daunelor care rezulta din leziuni ale coloanei vertebrale, cu speranta de a imbunatati capacitatea de a misca ("rezultate motorii") si de a simti ("rezultate senzoriale") dincolo de nivelul leziunii. Au fost efectuate mai multe studii care implica animale cu leziuni ale coloanei vertebrale (mai ales sobolani si soareci), dar acestea sunt limitate la o scara de considerente financiare, practice si etice. Aceste limitari impiedica puterea statistica din fiecare studiu individual pentru a detecta efectele reale ale implantarii de celule stem.

Acest nou studiu sta in jurul acestei probleme prin efectuarea unei "meta-analize" - o reevaluare statistica si sistematica cumulativ sofisticata a mai multe experimente de laborator anterioare. In acest caz, autorii au evaluat 156 de studii publicate care au examinat efectele tratamentului cu celule stem pentru leziuni experimentale ale spinarii la un total de aproximativ 6000 de animale.

In general, ei au descoperit ca rezultatele tratamentului cu celule stem s-au imbunatatit in medie de circa 25% fata de performantele post-leziunii in ambele rezultate senzoriale si motorii, desi rezultatele pot varia foarte mult intre animale. Pentru rezultatele senzoriale gradul de imbunatatire a avut tendinta de a creste o data cu numarul de celule introduse - oamenii de stiinta sunt adesea reasigurati de acest tip de "doza-raspuns", asa cum sugereaza un adevarat efect biologic plauzibil care sta la baza.

Autorii au continuat sa utilizeze analiza lor de a explora efectele de partinire (daca experimentatorii stiau care animale au fost tratate si care netratate), modul in care celulele stem au fost cultivate, modul in care leziunea spinarii a fost generata, si modul in care rezultatele au fost masurate. In fiecare caz, lectii importante au fost invatate ce ar trebui sa ajute informarea si sa se perfectioneze proiectarea de studii viitoare pe animale. Meta-analiza a relevat, de asemenea, unele surprize care ar trebui sa provoace investigatii suplimentare - nu au existat putine dovezi de orice efecte benefice senzoriale la animale de sex feminin, de exemplu, si nu parea sa conteze daca medicamente imunosupresoare s-au administrat sau nu.

Autorii au concluzionat: "Recent literatura preclinica extensiva sugereaza ca terapiilor bazate pe celule stem pot oferi promisiune; totusi, impactul de valabilitate interna compromisa si partinire publicarii inseamna ca eficacitatea este probabil sa fie ceva mai mica decat cea raportata aici".

Sursa: blog.plos.org

Articol tradus de Gabriela Diana Croitoru, voluntar ProStemCell.ro

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.