Tratament cu nanoparticule impotriva canceruluiNanoparticulele, obiecte de dimensiuni infime, adeseori laudate pentru succesul lor in electronica si chimie, au devenit in ultimii ani o sursa de speranta si in medicina, in principal in ceea ce priveste noile tratamente contra cancerului, informeaza AFP, citat de Mediafax.

De cateva luni, compania franceza Nanobiotix coordoneaza un test promitator pe pacienti suferind de sarcom (tumori rare care ataca mai ales muschii membrelor), ce consta in injectarea unor particule de un milion de ori mai mici decat diametrul unui fir de par, cu scopul de a stimula efectele radioterapiei.

Aceasta prima faza a studiului clinic, realizata pe un esantion de 27 de pacienti, vizeaza mai intai verificarea inocuitatii oxidului de hafniu (HfO2), o nanoparticula care, odata ajunsa in tumoare, stimuleaza efectul distrugator al razelor X emise in timpul sedintelor de radioterapie, a explicat Laurent Levy, presedintele-fondator al companiei Nanobiotix.

"Am prevazut si o a doua faza, ce va fi implementata pe mai multi pacienti, pentru a demonstra eficacitatea" acestui procedeu deja testat cu succes pe soareci, a explicat Laurent Levy, care spera sa obtina primele rezultate comerciale incepand cu anul 2015.

"A avut loc un experiment in vivo pe un animal foarte robust si nu vedem niciun motiv pentru care acest model, valabil pe animale, sa nu poata fi transpus si pe oameni", a declarat, la randul sau, radioterapeutul Jean-Michel Vannetzel, de la clinica Hartmann din orasul francez Neuilly-sur-Seine.

"Este entuziasmant si, daca metoda va functiona, se va produce o adevarata revolutie terapeutica", a adaugat acest oncolog, care a reusit sa distruga "un intreg camp de tumori neoperabile si dificil de vindecat prin radioterapie, din cauza prezentei unor organe importante in jurul lor".

Metoda ar putea fi aplicata in tratamentul mai multor tipuri de cancer - de prostata, hepatic, pancreatric, rectal, al esofagului sau chiar contra tumorilor cerebrale.

Orice tumoare poate fi distrusa cu ajutorul razelor X, dar se pune intotdeauna problema intensitatii radiatiei folosite.

Prezenta unor organe vitale in apropierea tumorilor limiteaza cel mai adesea doza pe care radioterapeutii pot sa o indrepte spre celulele canceroase care trebuie neutralizate.

"Au fost realizate multe progrese in acesti ultimi 20 de ani, pentru a tinti mai bine volumul de radiatie si pentru a controla mai bine dozele, in special gratie folosirii imagisticii cu ajutorul scanerului", afirma radiologul Bruno Cutuli de la Policlinica Courlancy din Reims.

Insa ideea de a putea stimula eficienta razelor X, fara a creste doza, ar fi o "veste fantastica" pentru savantii din domeniul radioterapiei, o tehnica care poate sa vindece deja ea singura un numar important de cancere, afirma medicul Vannetzel.

Pe langa radioterapie, nanotehnologiile ar putea fi folosite si in cazul chimioterapiei, creand mecanisme pentru care tratamentul tinteste doar celulele canceroase, fara a avea un efect nociv asupra restului organismului.

"Nanotehnologiile pot sa aduca solutii eficiente. Mai multe molecule anticanceroase, eficiente, nu au fost niciodata lansate pe piata, din cauza caracterului lor nocif. Gratie acestor nanotehnologii, vom putea de acum inainte sa le utilizam", explica, recent, in saptamanalul francez Le Point, profesorul si biofarmacologul Patrick Couvreur.

Sursa: Mediafax

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează