Tratarea accidentelor la coloana vertebralaUn tratament care consta in injectarea unor sfere polimerice de mici dimensiuni in spatele soarecilor ce au suferit accidente la nivelul coloanei vertebrale, a ajutat animalele sa isi recapete capacitatea de miscare si a contribuit la prevenirea afectiunile secundare ce apar dupa aceste traumatisme.

Potrivit Reuters, acest tratament experimental foloseste mai multe sfere, denumite agregate (micele) copolimerice, care fuzioneaza cu nervii afectati in urma accidentului si previne inflamarea acestora, eliminand riscul de producere a unor vatamari suplimentare a nervilor din jur.

"Ceea ce am facut noi aici a fost sa inventam o noua metoda de tratare a accidentelor coloanei vertebrale, intr-o faza incipienta", a explicat Ji-Xin Cheng, de la Universitatea Purdue din statul american Indiana, coordonatorul acestui studiu ce a fost publicat in revista Nature Nanomedicine.

Micelele copolimerice, al caror diametru este de 100 de ori mai mic decat cel al unei hematii, sunt utilizate de peste trei decenii in medicina, cu rol de agent transportator pentru medicamente in organism.

"In cazul nostru, aceste structuri au un nou scop. Nu le folosim pentru a transporta medicamente, ci ca un agent de reparare a membranelor celulare", a explicat Ji-Xin Cheng.

Acest tratament profita de avantajele si de proprietatile chimice ale micelelor, care ajuta la vindecarea membranelor celulare vatamate si impiedica producerea unor vatamari secundare. Micelele sunt fabricate din doi polimeri diferiti - unul hidrofobic, ce nu poate fi dizolvat, si un altul cu un strat exterior hidrofilic, care se dizolva foarte usor.

Atunci cand aceste sfere de mici dimensiuni sunt injectate in fluxul sangvin, ele se indreapta catre zona vatamata, iar polimerul cu strat exterior hidrofilic se aplica imediat peste membrana vatamata, captusind ca un plasture intreaga zona. Nucleul acestor polimeri mentin membrana stabila.

Studiile efectuate pe soareci, folosind micele vopsite intr-o anumita substanta colorata, au demonstrat faptul ca aceste nanoparticule au migrat pana la zona vatamata.

Animalele ce au fost tratate cu aceste sfere la putin timp dupa producerea accidentului in zona coloanei vertebrale si-au recapatat controlul asupra tuturor celor patru membre, spre deosebire de celelalte animale. Testele de toxicitate au demonstrat ca tratamentul este 100% sigur si ca nu prezinta riscuri pentru organism.

Studiile viitoare vor incerca sa determine cu exactitate momentul in care acest tratament trebuie acordat pacientilor, dupa un traumatism, pentru a obtine maximum de beneficii.

Sursa: Mediafax

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează