Un nou tip de celule stem pluripotenteDescoperite experimentand noi medii de cultura, aceste celule sunt capabile sa se diferentieze in linii celulare diferite, ca si celulele stem pluripotente deja cunoscute. Numite "region-selective PSC", ele pot fi obtinute in mod eficient din linii celulare de soareci si oameni si, prin urmare, reprezinta o platforma inovatoare pentru a studia rolul pluripotentei, cu perspective interesante pentru aplicatii in medicina regenerativa.

Un nou tip de celule stem pluripotente pot fi produse printr-o metoda conceputa de Juan Carlos Izpisua Belmonte de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din La Jolla, California, si colegii sai de cooperare internatonala extinsa. Descris intr-un articol in revista "Nature", rezultatul deschide perspective interesante in domeniul medicinei regenerative, deoarece poate fi usor de aplicat atat pe embrioni de soarece, cat si pe celule stem pluripotente de primate, inclusiv pe oameni.

Celulele stern pluripotente (PSC) sunt caracterizate prin capacitatea de a se diferentia in orice celula din cele trei straturi de celule ale embrionului (endoderm, mezoderm, ectoderm), dar nu si in tesuturile extraembrionare, precum placenta, care trebuie să fie in starea de totipotenta. In diferite faze de dezvoltare embrionara a mamiferelor au fost izolate doua tipuri de celule stem pluripotente: celule stem embrionare, care sunt in masura sa produca o gama larga de tipuri de celule, si celule stem epiplastice (EpiSC), care sunt destinate sa se diferentieze in tipuri de celule specifice.

Aceste stari diferite arunca o lumina noua asupra proceselor care guverneaza pluripotenta, dar e posibil sa nu reprezinte intregul spectru de celule stem pluripotente. In studiile efectuate pana in prezent, conform celor declarate de Belmonte si colegii sai, au fost evidentiate diverse stari de pluripotenta in functie de factorii temporali, și anume de stadiul embrionar specific, independent de factorii spatiali, adica de locul specific in care acestea sunt amplasate.

Belmonte si colegii sai au descoperit acum o stare alternativa de pluripotenta, obtinuta prin testarea unor noi parametri ai mediului de cultura: este definita "region-selective PSC" (rsPSC), in care pluripotenta este "definita spatial", deoarece aceste celule colonizeaza anumite regiuni embrionare specifice.

Comparativ cu celulele PSC originale, aceste rsPSC au caracteristici epigenetice si metabolice diferite si sunt intr-o faza mai avansata de dezvoltare, aproape de diferentiere. De asemenea, ele pot fi obtinute in mod eficient din liniile celulare de la soareci si primate (inclusiv oameni) si de aceea reprezinta o platforma viabila si inovatoare pentru a studia rolul pluripotentei in dezvoltarea mamiferelor, cu perspective interesante pentru aplicatii in medicina regenerativa.

Sursa: lescienze.it

Articol tradus de Manuela Sava, voluntar ProStemCell.ro. Toate drepturile rezervate.

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează