Un studiu respinge existenta celulelor stem VSELIntr-un studiu publicat saptamana aceasta, cercetatorii americani resping existenta in sange si in maduva osoasa a oricaror celule stem de tip embrionar, denumite VSEL, identificate in cercetarile precedente. Initial, in 2006, oamenii de stiinta anuntasera descoperirea de celule stem la soareci, iar studii ulterioare au relevat prezenta lor si la oameni.

Potrivit cercetatorilor, asemenea celulelor stem provenind din embrion, celulele VSEL (very small embryonic-like stem cell) ar avea potential de a deveni oricare celula din corp, facand posibila repararea tesuturilor deteriorate de o boala sau un accident, conform ScienceDaily.

Astfel, ele ar putea reprezenta o alternativa a celulelor stem embrionare pentru cercetare, subiect care, de altfel, ramane foarte controversat, deoarece duce la distrugerea de embrioane umane.

Insa alte laboratoare n-au putut reproduce aceste rezultate, ceea ce i-a determinat pe cercetatorii de la Facultatea de Medicina din Stanford, California, sub conducerea profesorului doctor Irving Weissman, sa incerce la randul lor sa identifice celulele VSEL si sa le evalueze potentialul medical.

Folosind mai multe metode, autorii studiului au constatat ca cea mai mare parte din aceste mici particule existente in maduva osoasa a soarecilor nu erau celule, ci ramasite de celule moarte sau celule vii incapabile sa devina, indiferent ce alta celula.

"Rezultatele noastre resping limpede faptul ca celulele VSEL in studiile pe soareci au potentialul celulelor stem embrionare si pun serios la indoiala aplicarea lor clinica potentiala la om", explica dr. Weissman, al carui studiu a aparut in revista "Stem Cell Reports".

Studiul in cauza repune pe tapet proiectul unei societati americane de biofarmacie, NeoStem, de a proceda la efectuarea unor teste clinice pentru a proba capacitatea celulelor VSEL in medicina regeneratoare la om.

Celulele VSEL, "risipa de bani"

NeoStem si-a rezervat drepturile exclusive asupra tehnologiei VSEL si planuieste sa solicite autorizarea Agentiei americane de medicamente (Food and Drug Administration), pentru un prim test clinic la persoane suferinde de boli parodontale, infectii ale gingiei.

Pentru dr. Ihor Lemischka, profesor de biologie regeneratoare din cadrul "Mount Sinai Medical Centre" din New York, concluziile la care s-a ajuns "regleaza definitiv problema celulelor VSEL, a caror cercetare "era risipa de bani".

Dr. Lemischka, ce nu a participat la studiu, a precizat pentru AFP: "Impresia mea este ca un foarte mic numar de oameni de stiinta ce se ocupa de cercetarea celulelor stem acorda o oarecare credibilitate acestor studii asupra celulelor VSEL".

Sursa: ScienceDaily

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.