Vase de sange cultivate in laboratorOamenii de stiinta americani au reusit sa cultive vase de sange in laborator, ceea ce ar putea revolutiona operatiile pe inima.

Vasele de sange obtinute astfel la Universitatea East Carolina pot fi pastrate timp de un an si folosite in caz de nevoie, fiind transplantate in deplina siguranta pacientilor. Ele ar putea sa le inlocuiasca in viitorul apropiat pe cele artificiale, care se infunda usor sau cauzeaza infectii, conform The Telegraph.

Chiar daca in prezent se pot obtine vase de sange din celulele pacientului, acest proces dureaza 9 luni si este mai mult decat pacientii pot astepta pentru o operatie.

Vasele de sange obtinute prin noua metoda au fost deja testate cu succes pe babuini, dovedindu-se o alternativa potrivita pe termen lung, din moment ce niciun vas de sange nu s-a infundat.

Avantajul acestora este ca sunt elastice, dar rezistente. In plus, pot fi pastrate intr-o solutie de sare timp de un an, fara a avea de suferit, conform unui raport aparut in Science Translational Medicine.

Sursa: The Telegraph

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează