Viitorul nanotehnologiei si medicinei regenerative"Imbunatatirea calitatii vietii persoanelor din intreaga lume - asta e ceea ce ma ghideaza in munca mea", spune profesorul Samuel Stupp, care in vizita de saptamana trecuta la Göteborg a semnat un nou acord de cooperare intre Universitatea din Göteborg si renumita Universitate America's Northwestern din Chicago.

Este o vizita foarte cunoscuta si un acord important care a fost semnat.

Pentru ca profesor Stupp este omul care a facut soareci paralizati sa mearga din nou!

Inversarea si prevenirea paraliziei prin regenerarea maduvei spinarii, conservarea bolilor Parkinson si Alzheimer, repararea universala a tuturor fracturilor osoase si producerea de cartilaje noi. Acestea sunt doar cateva dintre domeniile pe care profesorul Stupp si echipa sa de cercetare le au pe agenda lor de zi cu zi. Echipa pare a fi destul de aproape de a gasi cheia pentru rezolvarea multora din bolile de astazi, prin utilizarea celor mai performante tehnologii de varf - nanotehnologia si medicina regenerativa.

Profesorul Samuel Stupp a inceput cercetarile sale in medicina regenerativa cu aproximativ zece ani in urma, dar a lucrat si cercetat in domeniul biologiei moleculare pentru mult mai mult. Astazi el este director al Institutului pentru BioNanotechnology in medicina (IBNAM) de la Universitatea Northwestern din Chicago, unde conduce cu mare succes o echipa puternica de cercetare. Profesorul Samuel Stupp a reusit sa aiba soareci paralizati care au mers din nou, cu ajutorul nanotehnologiei si regenerarea maduvei spinarii. In termeni simpli, profesorul Stupp are succes in domeniul nanotehnologiei si medicinei regenerative prin faptul ca a gasit o modalitate de semnalizare a nanomoleculelor, astfel incat acestea formeaza lanturi moleculare necesare pentru a construi noi celule pentru un anumit scop in interiorul corpului. Acest lucru are loc printr-un proces cunoscut sub numele de auto-asamblare, prin care structurile moleculare pur si simplu se ataseaza in jurul celulelor din organism si in acest fel se reparara prejudiciul.

Traumatismele maduvei sunt unele din multe domenii importante la care profesorul Stupp si grupul sau de cercetare lucreaza. Acestea sunt, de obicei, persoane mai tinere care sunt implicate in accidente grave care duc la leziuni spinale. Consecintele sunt adesea catastrofale atat pentru individ si familie, precum si costul pentru societate este de obicei foarte mare si de cele mai multe ori pe tot parcursul vietii.

Pana in prezent, profesorul Samuel Stupp a efectuat cercetarile sale pe soareci si a obtinut rezultate bune. Tratamentul presupune injectarea unei substante lichide cu proprietati speciale in coloana vertebrala. Materialul incarca negativ moleculele, apoi se combina cu sangele lui pozitiv perceput de calciu si ioni de sodiu. Rezultatul este o structura tubulara de nanofibre care atrage celulele nervoase si recreeaza conexiuni in structura organismului.

Profesorul Stupp si echipa sa au reusit, astfel, sa restabilileasca mobilitatea la soarecii paralizati. Injectiile cu nanofibre in coloana impulsioneaza tesutul nervos sa se dezvolte. Sase saptamani dupa operatie, ei sunt in masura sa mearga din nou. "Vad in viitor oportunitati reale pentru regenerarea tesuturilor si organelor la om, pentru adulti," spune profesorul Stupp. "Aceasta ar putea avea impact in calitatea vietii pentru multi oameni, si, de asemenea, la reducerea costurilor pentru ingrijiri medicale."

Rezultatele cercetarilor profesorului Stupp pe soareci au aratat, de asemenea, ca, odata cu un tratament corect, soareci cu Parkinson pot redobandi un grad considerabil de mobilitate si functii ale corpului, dupa cateva luni de tratament ". El explica faptul ca cercetarea sa ar putea deveni de asemenea un beneficiu semnificativ pentru o proportie tot mai mare de persoane in varsta din societatea moderna. "Cu cat suntem mai in varsta, cu atat e nevoie mai mare de grija noastra, deoarece numarul de boli creste odata cu varsta. Utilizarea tratamentului activ pentru a reduce efectele de conditii, cum ar fi Parkinson sau Alzheimer ar fi fantastic pentru imbunatatirea calitatii atat pacientului cat si a vietii sale, precum si costul pentru societate, deoarece ingrijirea celor in dificultate este un cost major ", explica profesorul Stupp.

Profesorul Stupp, de asemenea, desfasoara activitati de cercetare in posibilitatea de regenerare a cartilajului osos. "Cartilajul nu se mai regenereaza, din anumite motive, dupa varsta de 18 ani sau 20,", spune profesorul Stupp. "Si proteza de genunchi este o operatie foarte complicata cu recuperare lunga, prin urmare, o operatie costisitoare pentru societate, precum si pacientii implicati ", explica profesorul Stupp. "Daca am putea reusi regenerarea cartilajului, am putea lucra, de asemenea, in prevenirea bolilor intr-o masura mai mare, pentru a evita mai tarziu interventiile chirurgicale. Cand vine vorba de operatii pentru genunchi, de exemplu, ar fi de succes daca am putea gasi o cale de a preveni aceste tipuri de operatii ", explica profesorul Stupp." Acelasi lucru este valabil pentru amputari. Daca am putea invata cum sa regeneram oasele, am putea, de asemenea, evita amputatiile. Asta ar putea imbunatati intr-adevar calitatea vietii pentru o multime de oameni din intreaga lume ", explica profesorul Stupp.

Noul acord de cooperare intre Universitatea din Göteborg si Universitatea Northwestern din Chicago a fost semnat la 8 decembrie 2009, la o ceremonie oficiala. La ceremonie au participat douazeci de oameni cu legaturi la Universitatea din Gothenburg, GöteborgBIO si unele dintre cele mari companii farmaceutice de la Göteborg.

In termeni practici, acordul semnaleaza inceputul oficial al cooperarii deja lansate in domeniul biomaterialelor intre Universitatea din Göteborg si Universitatea Northwestern din Chicago. Cu toate acestea, de asemenea semnaleaza inceperea unei noi societati in comun in domeniul neurologiei si exista posibilitati viitoare de cooperare extinsa in cadrul domeniilor de cercetarem, etc.

Ca si Göteborg, Chicago este un oras care a fost mult timp un centru industrial, dar acum este in curs de schimbari majore. In Chicago, la fel ca si in Göteborg exista o lunga traditie de cercetare, dezvoltare si a spiritului antreprenorial in domeniile de Biomateriale si medicina regenerativa. Ambele orase si-au declarat politica de a investi intr-o gama larga de domenii operationale azi, astfel incat sa fie in masura sa mentina o crestere durabila pe viitor. O cooperare mai stransa intre cele doua orase, prin urmare, este extrem de buna.

Domeniul biomaterialelor este, asadar, o industrie extrem de semnificativa pentru cresterea economica viitoare si ambele orase lucreaza impreuna pentru a se confrunta cu un viitor interesant.

Sursa: GöteborgBIO

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează