Medicii din Proiectul Miami pentru vindecarea paraliziei, un centru de excelenta de la universitatea scolii de medicina Miami Miller, au facut primul transplant de celule Schwann aprobat de FDA (Administratia Alimentara si a Medicamentelor) unui pacient cu traumatism medular. Procedura, realizata la Universitatea Miami - Centrul medical memorial Jackson, este Faza 1 a unui studiu clinic, proiectat sa evalueze siguranta si fezabilitatea transplantarii propriilor celule Schwann ale pacientului.
"Acest studiu clinic istoric, reprezinta un pas imens inainte intr-un domeniu medical unde fiecare pas tangibil are o valoare enorma. Acest studiu si acesti primi pacienti din studiu mai ales, sunt extrem de importanti pentru misiunea vindecarii paraliziei", spune neurochirurgul Barth Green, co-fondatorul si presedintele Proiectului Miami.
"Echipa Proiectului Miami include sute de cercetatori, medici si tehnicieni care si-au dat mainile pentru a face "imposibilul posibil", pentru care acest studiu este o tinta cheie si un vis realizat. Aceasta realizare reafirma ca zecile de milioane de dolari si incalculabilele ore de munca au fost investite bine in acest proiect unic cu celule umane Schwann".
Condusa de W. Dalton, director de cercetare al proiectului si profesor de chirurgie neurologica, echipa studiului clinic cu celule Schwann din proiectul Miami "este compusa dintr-un grup multi-disciplinar de cercetatori de baza si cadre didactice medicale, oameni de stiinta si personal de reglementare axat pe avansarea studiului". Procedura transplantarii a fost coordonata de dr. Allan Levi, exploratorul principal al studiului, profesor de neurochirurgie, ortopedie si recuperare si de James Guest, profesor de neurochirurgie. Pacientul a avut un traumatism neurologic toracic complet si a primit transplantarea celulelor Schwann proprii, cam la 4 saptamani post-traumatism. N-au existat evenimente adverse si echipa merge mai departe cu studiul clinic.
"Ca si cercetator de baza, speranta este intotdeauna sa sporim cunoasterea si descoperirea", spune Dietrich. "Nu in fiecare zi poti sa vezi asta tradusa in lumea medicala cu sperantele de viata mai buna ale celor suferinzi, deci aceasta Faza 1 a studiului clinic, este un pas vital pentru domeniul cercetarii in TVM si pentru echipa proiectului Miami care a lucrat cu harnicie la acest concept terapeutic pentru mai mult de un sfert de secol. Acest studiu, cand va fi incheiat cu succes, va pune baza critica pentru viitoare terapii bazate pe celule pentru traumatismele medulare".
Studiul clinic al proiectului Miami va inrola un total de opt participanti cu TVM toracic acut. Pacientii cu traumatism nou, adusi in centrul de traumatisme, vor trebui sa intalneasca criteriul stringent al includerii. Pacientii vor fi supusi unei biopsii a nervului senzorial dintr-un picior, pentru a obtine tesutul din care sa creasca propriile celule Schwann. Acestea sunt apoi crescute intr-un dispozitiv de dezvoltare pentru trei pana la cinci saptamani, pentru a genera numarul necesar de celule pentru transplantare si pentru a trece printr-un process strict de purificare. Din momentul transplantarii celulelor Schwann in locul leziunii, participantii vor fi monitorizati 26 pana la 42 de zile post-traumatism.
Toate procedurile vor avea loc la UM Jackson si Proiectul Miami pentru vindecarea paraliziei, cu colegi de la Universitatea Scolii de medicina Miami Miller. Fiecare participant va fi urmarit intens o perioada de un an dupa operatia de transplant si le vor fi evaluate starea neurologica, starea medicala, simptomele durerii si spasticitatea muschilor. Se preconizeaza ca pot trece doi pana la trei ani de la inrolarea primului pacient, pana cand ultimul pacient va avea un an de la transplant. Toti participantii vor continua sa fie monitorizati pentru alti 4 ani, sub un protocol clinic diferit. Aceasta prima faza a studiului este baza pe care Proiectul Miami va dezvolta studii viitoare de transplant de celule, avand in vedere tipuri diferite de traumatisme, perioade post-traumatism si combinatii terapeutice.
Articol tradus de Luminita Mihai, voluntar ProStemCell.ro
Sursa: miamiproject.miami.edu
Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.