Regenerarea nervilor este posibila cu polimeri si proteineCercetatorii de la facultatea de Medicina a Universitatii Pittsburg, Statele Unite ale Americii, au creat o metoda care permite regenerarea nervilor distrusi cu ajutorul unor tuburi din polimeri biodegradabili si a proteinelor care sustin cresterea, noteaza Medicalxpress.

Aceasta tehnologie care foloseste tuburi din polimeri si proteine a fost testata cu succes pe maimute.

Traumele asupra nervilor, care reduc intr-o mai mica sau mai mare masura calitatea vietii, pot avea cauze multiple, pornind de la accidentele de masina sau cele de munca si ajungand la urmarea unor terapii impotriva cancerului sau chiar diabetul. Biologia umana permite o regenerare a nevilor de aproximativ 0,5-0,6 cetimetri, iar atunci cand sectiunile supuse diferitelor traume depasesc aceasta lungime apare neuromul, o tumoare beningna.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Pittsburg au creat o metoda care foloseste tuburi din polimeri, in interiorul carora se afla proteine care permit regenerarea unor sectiuni mai mari de nervi. Aceasta tehnologie medicala permite tratarea pacientilor fara folosirea celulelor stem sau a transplanturilor de nervi.

"Suntem primii care au aratat un ghid nervos fara ca niciun fel de celule sa poata sa puna o distanta mare de cinci centimetri intre nervul afectat si muschiul sau tinta", explica autoarea Kacey Marra, experta in chirurgie plastica si cercetatoare a Institutului McGowan pentru Medicina Regenerativa.

In prezent, cele mai comune forme de tratament in cazul nervilor afectati implica inlocuirea acestora cu nervi de pe picior; ceea ce duce la probleme cu mersul si o recuperarea de 40-60% a functiilor motorii. Dupa cum explica dr. Marra, inlocuirea unor nervi, de exemplu ai mainii, cu nervii de pe picior nu reprezinta o tenica medicala care sa prezinte succese importante din punct teoretic si practic.

In cazul nervilor crescuti cu ajutorul acestor tuburi din polimer, experiemntele arata ca acestia pot depasi peste cinci centimetri si redau aproximativ 80% din dexteritate, dupa cum au relevat experimentele pe patru maimute.

Studiul a fost publicat in Science Translational Medicine.

Sursa: Medicalexpres

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează