Top zece lucruri de stiut despre tratamentele cu celule stemMulte din clinicile care ofera tratamente cu celule stem fac afirmatii despre ce pot si ce nu pot face celulele stem, care nu sunt suportate de intelegerea noastra, a stiintei. Informatiile din aceste pagini corecteaza unele din dezinformatiile care au fost circulate pe tot globul.

1. Exista diferite tipuri de celule stem - fiecare cu scopul lor propriu

Exista multe tipuri diferite de celule stem care provin din locuri diferite ale corpului sau sunt formate la un moment dat in viata noastra. Acestea includ celulele stem embrionare, care exista numai in primele etape de dezvoltare si diferite tipuri de celule stem "tesut-specific" sau "adulte", care apar in timpul dezvoltarii fetale si raman in corpurile noastre de-a lungul vietii.

Corpurile noastre folosesc diferite tipuri de celule "tesut-specific" pentru a se potrivi cu un anumit scop. Celulele tesut-specific sunt limitate in potential si in mare parte fac tipurile de celule gasite in tesuturile din care sunt derivate. De exemplu, celulele stem hematopoietice din maduva spinarii regenereaza sangele, pe cand celulele stem neurale din creier refac celulele creierului. O celula neurala nu va face in mod spontan o celula sanguina si la fel, o celula hematopoietica nu va produce in mod spontan o celula a creierului. Astfel, este putin probabil ca un singur tip de celule poate fi folosit sa trateze o multitudine de boli fara legatura intre ele, care implica diferite tesuturi sau organe. Aveti grija la clinicile ce ofera tratamente cu celule stem care provin dintr-o parte a corpului, care este diferita de partea care va fi tratata.

Cititi mai multe despre diferite Tipuri de celule stem

2. Un singur tratament cu celule stem nu va functiona la o multitudine de boli sau conditii independente

Dupa cum am spus mai sus, fiecare tip de celule stem indeplineste o functie specifica in corp si nu se poate asteapta sa faca tipuri de celule din alte tesuturi. Astfel, este putin probabil ca un singur tip de tratament cu celule stem sa poata trata mai multe boli independente, cum ar fi Diabetul si Parkinson. Cauzele care stau la baza sunt foarte diferite si tipuri diferite de celule ar trebui sa fie inlocuite pentru a trata fiecare boala. Este extrem de important ca tipul de celule folosit ca tratament sa fie adecvat pentru o anumita boala sau conditie.

Celulele stem embrionare pot fi folosite intr-o zi pentru a genera tratamente pentru o serie de boli umane. Oricum, celulele stem in sine nu pot fi folosite direct pentru terapii, deoarece ar putea provoca tumori si este putin probabil sa devina celule necesare pentru a regenera un tesut pe cont propriu. Mai intai ar trebui sa fie determinate sa se dezvolte in diferite tipuri de celule speciale inainte de transplant. Un semnal major de avertisment ca o clinica ar putea sa nu fie credibila, este cand tratamentele oferite sunt pentru o mare varietate de conditii dar bazate pe un singur tip de celule.

3. In prezent, exista foarte putine terapii larg acceptate cu celule stem

Gama de boli in care tratamentul cu celule stem s-au aratat a fi benefice in teste clinice conduse in mod responsabil este extrem de redusa. Cea mai bine definita si cea mai folosita este transplantarea cu celule stem din sange, pentru tratarea bolilor si conditiilor sangelui si sistemului imunitar, sau pentru refacerea sistemului sanguin dupa tratamente pentru anumite cancere. Unele boli de oase, de piele si de cornee sau leziuni, pot fi tratate cu grefe de tesut care depind de celulele stem de la aceste organe. Aceste terapii sunt, de asemenea, acceptate in general de comunitatea medicala ca fiind sigure si eficiente.

4. Doar pentru ca oamenii spun ca celulele stem i-au ajutat, nu inseamna ca este asa

Exista trei motive principale de ce o persoana s-ar putea simti mai bine, care nu au legatura cu tratamentul efectiv cu celule stem: "efectul placebo", care insoteste tratamentele si fluctuatiile naturale ale bolii sau conditiei. Dorinta intensa sau convingerea ca un tratament va functiona, poate determina o persoana sa creada ca a functionat si sa experimenteze schimbari pozitive fizice, cum ar fi miscare mai buna sau mai putina durere. Acest fenomen este numit efectul placebo. Chiar si o discutie pozitiva cu medicul poate determina o persoana sa simta imbunatatiri. De asemenea, alte tehnici oferite impreuna cu tratamentul cu celule stem - cum ar fi schimbarile in dieta, relaxarea, terapia fizica, medicatia, etc. - pot face o persoana sa se simta mai bine intr-un mod care n-are legatura cu celulele stem. De asemenea, severitatea simptomelor multor conditii se pot schimba cu timpul, avand ca rezultat fie imbunatatire temporara, fie declin temporar, care pot complica interpretarea eficientei tratamentelor. Acesti factori sunt atat de raspanditi, ca fara testare intr-un studiu clinic controlat, unde un grup care primeste un tratament, este atent comparat cu un grup care nu primeste acest tratament, este foarte dificil de determinat efectul real al oricarei terapii. Aveti grija la clinicile care masoara sau isi fac publicitate rezultatelor lor, in primul rand prin marturiile pacientilor.

5. O mare parte din "de ce este nevoie de timp pentru a dezvolta terapii noi", este ca stiinta insasi este un proces lung si dificil

Stiinta, in general, este un proces lung si complicat. Intelegerea a ce nu merge bine in boli sau leziuni si cum sa fie tratate, cere timp. Ideile noi trebuie sa fie testate mai intai in laboratoare de cercetare si de multe ori ideile noi nu functioneaza. Chiar daca stiinta de baza a fost stabilita, transformarea ei intr-un tratament efectiv este un proces lung si greu. Ceva ce pare promitator in celule de cultura poate esua ca terapie pe un animal si ceva ce functioneaza pe un animal poate esua cand este incercat pe oameni. Odata ce terapiile sunt testate pe oameni, asigurarea sigurantei pacientului devine o chestie critica si asta inseamna sa incepi cu foarte putini oameni pana cand siguranta si efectele secundare sunt intelese mai bine.

Daca un tratament nu a fost atent proiectat, bine studiat si trecut prin teste necesare preclinice si clinice, este putin probabil sa aiba efectele dorite. Chiar mai ingrijorator este ca ar putea dovedi ca inrautateste boala sau are efecte secundare periculoase.

Sa vedem Cum stiinta devine medicina

6. Pentru a fi folosite in tratamente, celulele stem vor trebui instruite sa se comporte in moduri specifice

Transplantul de maduva osoasa este de obicei de succes pentru ca noi cerem celulelor sa faca exact ce au fost proiectate sa faca, a face mai mult sange. Pentru alte boli, am putea dori ca celulele sa se comporte in moduri care sunt diferite de cum lucreaza in mod normal in corp. Unul din cele mai mari obstacole in calea dezvoltarii terapiilor de succes cu celule stem este obtinerea comportarii celulelor in modul dorit. De asemenea, odata transplantate in corp, celulele trebuie sa se integreze si sa functioneze impreuna cu celelalte celule ale corpului. De exemplu, pentru a trata mai multe boli neurologice, celulele implantate vor trebui sa creasca in tipuri anume de neuroni si ca sa functioneze, vor trebui sa stie si cu ce alti neuroni sa se conecteze si cum sa faca aceste conexiuni. Inca invatam despre cum sa dirijam celulele stem ca sa devina tipul corect de celule, sa creasca numai cat vrem noi sa creasca, si cele mai bune metode sa le transplantam. Descoperirea acestora va dura. Aveti grija la cei ce pretind ca celulele stem vor sti cumva unde sa mearga si ce sa faca pentru a trata o boala anume.

7. Doar pentru ca celulele stem au provenit din corpul dvs, nu inseamna ca sunt sigure

Fiecare procedura medicala are riscuri. In timp ce este putin probabil sa aveti un raspuns imun la propriile celule, procedurile utilizate pentru a le strange, creste si transmite sunt potential riscante. De indata ce celulele ies din corpul dvs, ele pot fi supuse unui numar de manipulari ce pot schimba caracteristicile celulelor. Daca sunt crescute in cultura (un proces numit expansiune), celulele pot pierde mecanismele normale care controleaza cresterea sau pot pierde capacitatea de a se specializa in tipul de celule necesar. Celulele pot fi contaminate cu bacterii, virusuri sau cu alti patogeni care pot provoca boli. Procedura de scoatere sau de injectare a celulelor, prezinta de asemenea risc, de la introducerea unei infectii pana la distrugerea tesutului in care sunt injectate.

8. Exista ceva de pierdut prin incercarea unui tratament nedemonstrat

Unele dintre bolile despre care clinicile pretind ca sunt tratabile cu celule stem, sunt considerate incurabile de altii. Este usor sa intelegem de ce oamenii pot simti ca nu au nimic de pierdut daca incearca ceva, chiar daca nu este demonstrat. Cu toate acestea, exista riscuri reale de dezvoltare ale complicatiilor, atat imediate cat si pe termen lung, in timp ce sansa de a avea o imbunatatire este putin probabila. Intr-un caz mediatizat, un tanar a facut tumori cerebrale ca urmare a unui tratament cu celule stem. Participarea la un tratament nedemonstrat poate face o persoana neeligibila la a participa a studiile clinice viitoare (vedeti nr. 9). In cazul in care costurile sunt mari, pot exista implicatii financiare pe termen lung pentru pacienti, pentru familiile si comunitatile lor. Daca se face o calatorie, exista cheltuieli suplimentare, fara a mai socoti ca se merge departe de familie si prieteni.

9. Un tratament experimental oferit spre vanzare nu este acelasi lucru cu un studiu clinic

Faptul ca o procedura este experimentala nu inseamna in mod automat ca aceasta este parte a unui studiu de cercetare sau de studiu clinic. Un studiu clinic reponsabil poate fi caracterizat printr-un numar de caracteristici cheie. Exista date preclinice ce sustin ca tratamentul testat este probabil sigur si eficient. Inainte de a incepe, exista supraveghere de catre un grup independent, cum ar fi Comisia de supraveghere sau comitete medicale de etica, care protejeaza drepturile pacientilor si in multe tari testul este evaluat si aprobat de o agentie nationala de reglementare, cum ar fi Agentia Europeana pentru Medicament (EMA) sau Administratia Alimentara si a Medicamentelor (FDA). Studiul in sine este conceput pentru a raspunde la anumite intrebari despre un tratament nou sau un mod nou de utilizare a tratamentelor actuale, de multe ori cu un grup de control cu care este comparat grupul care primeste tratamentul nou. De obicei, costul tratamentului si monitorizarea studiului este suportat de compania care dezvolta tratamentul sau de fondurile guvernului national local. Aveti grija la tratamentele scumpe care n-au trecut cu succes prin teste clinice.

Testele clinice conduse responsabil sunt critice pentru dezvoltarea unor tratamente noi, pentru ca ne permit sa aflam daca aceste tratamente sunt sigure si eficiente.

Aflati mai multe despre Cum functioneaza testele clinice

10. Stiinta celulelor stem este in mod constant in miscare

Stiinta celulelor stem este extreme de promitatoare. S-au inregistrat progrese mari in tratarea bolilor si conditiilor sistemului sanguin folosind celule stem formatoare de sange si acestea ne arata cat de puternice pot fi terapiile cu celule stem. Oamenii de stiinta din toata lumea sustin modalitati de cercetare pentru a valorifica celulele stem si de a le folosi pentru a afla mai multe despre ele, a diagnostica si trata diferite boli si conditii. In fiecare zi oamenii de stiinta lucreaza la modalitati noi de a modela si controla diferite tipuri de celule stem in moduri care ne aduc mai aproape de a dezvolta noi tratamente. Multe potentiale tratamente sunt in prezent testate pe animale si unele au fost aduse la teste clinice. In februarie 2010 compania britanica ReNeuron, a anuntat ca a primit aprobare pentru a efectua Faza 1 a unui studiu clinic cu celule stem neuronale pentru atac cerebral. Primul tratament bazat pe celule stem embrionare pentru traumatism medular acut, a fost aprobat de FDA sa inceapa Faza 1 a testelor clinice. Desi uneori este greu de vazut, stiinta cu celule stem se misca inainte. Suntem extrem de optimisti ca terapiile cu celule stem vor fi intr-o zi disponibile pentru a trata o gama larga de boli umane si conditii.

Articol tradus de Luminita Mihai, voluntar ProStemCell.ro

Sursa: closerlookatstemcells.org

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează