Leziunile medulare

Leziunile medulare: Fracturi ale coloanei vertebrale

In Marea Britanie, anual, 10 din 1.000.000 de persoane sufera fracturi ale coloanei vertebrale care lezeaza maduva spinarii, rezultand paralizii partiale sau complete. Afectarea medulara poate sa apara si in urma unor boli sau alte injurii ca de exemplu tromboza arterei vertebrale anterioare sau prin injunghere.

Leziunile maduvei cervicale

Leziunile maduvei cervicaleLeziunile partii superioare a maduvei cervicale (C1-C3), conduc la paralizia diafragmului si a altor muschi respiratori, care poate fi fatala pacientului pana cand situatia sa este recunoscuta si i se administreaza O2 pe masca.

De exemplu, un pacient a fost accidentat in timpul unui meci de rugby, producandu-se o fractura la nivelul C2. Un medic prezent la fata locului a adus din masina un aparat de ventilatie artificiala si l-a ventilat pe pacient pana cand acesta a fost transportat la spital. Pacientul a supravietuit, leziunea a devenit in timp incompleta, si a devenit capabil sa respire neasistat, urmand apoi un program de recuperare pentru a-si obtine independenta in fotoliu rulant.

Leziunile medulare incomplete

Leziunile medulare incompleteTermenul de leziune incompleta grupeaza toate situatiile in care pacientii prezinta o "crutare" a activitatii neuronale sub nivelul leziunii.

In ultimii 10 ani s-a inregistrat o crestere considerabila a numarului pacientilor cu leziuni medulare incomplete. Aproximativ 50% din pacientii internati intr-o unitate de specialitate pot prezenta o “crutare” care se poate manifesta ca o contractie slaba a unui muschi, sau pastrarea unui anumit grad de sensibilitate proprioceptiva, pana la existenta premizelor unei recuperari functionale complete. Imbunatatirea cunostintelor despre leziunile medulare a avut ca urmare aparitia posibilitatii de a trata pacientii mai eficient la locul accidentului si ulterior, dupa internarea in spital.

Leziunile medulare complete

fractura_medulara_completa

Leziunea vertebro-medulara "completa" reprezinta lipsa miscarilor si a sensibilitatii mai jos de nivelul leziunii. (exemplu: Tetraplegie "C5 completa" reprezinta lezarea maduvei la nivelul celui de-al 5-lea nerv spinal si absenta miscarilor si a sensibilitatii mai jos de nivelul leziunii).

Intr-un prejudiciu complet, ambele parti ale corpului sunt la fel de afectate. Leziunea completa a maduvei spinarii va duce la paraplegie completa sau tetraplegie completa.

Putem oare pune capat paraliziei?

Putem oare pune capat paralizieiCorinne Jeanmaire, din partea endParalysis foundation, sustine ca este posibil un remediu pentru leziunea coloanei vertebrale, dar pentru asta va fi nevoie de timp, de resurse precum si de un mod destept de a gandi. Fundatia endParalysis este o mica organizatie care prezinta un mare vis - acela de a oferi ajutor in gasirea unui remediu pentru leziunea coloanei vertebrale.