Exoschelet pentru paraplegici si alte tehnologii in lupta cu handicapulCompania californiana SuitX a creat un exoschelet robotizat, intitulat "Phoenix", care ii ajuta pe cei paralizati sa mearga din nou.

Dupa 5 ani de munca, o echipa de cercetatori americani a reusit sa finalizeze un dispozitiv cu totul si cu totul special. Este vorba de un exoschelet robotizat, proiectat cu scopul de a ajuta persoanele paralizate sa mearga din nou.

Mecanismul, denumit Phoenix, a fost dezvoltat de cercetatori ai Universitatii din California, are o greutate scazuta, este modular si destul de ieftin, in comparatie cu alte produse similare. Dispozitivul este mult mai eficient decat un scaun cu rotile, deoarece permite utilizatorului sa faca pasi mici, in siguranta.

"Acest mecanism va putea fi folosit fie in timpul proceselor de recuperare, fi in timpul exercitiilor fizice sau chiar in viata de zi cu zi. E important sa stim ca nu noi suntem robotii, ci noi folosim robotii. Pe piata exista deja alte dispozitive similare, insa problema principala a acestora este pretul ridicat", sustine Steve Sanchez, pacient diagnosticat cu paraplegie.

Exoscheletul se ataseaza la soldurile si picioarele purtatorului. Cu ajutorul butoanelor din carje, utilizatorul activeaza motoarele mici din bretelele pentru a propulsa picioarele inainte. Phoenix este prevazut cu o baterie care dureaza pana la patru ore de miscare continua si atinge viteza maxima de aproximativ 1,7 kilometri pe ora.

Unele costume pot costa chiar si cateva zeci de mii de dolari. Pe de alta parte, Phoenix a fost construit sa fie usor de purtat si cat se poate de ieftin. Desi dispozitivul mai are nevoie de imbunatatiri, se estimeaza ca, in final, va costa aproximativ 40.000 de dolari. Din moment ce va fi produs la scara industriala, exoscheletul va fi disponibil la un pret mai mic. Totodata, utilizatorii vor putea cumpara piese, care le vor permite sa isi adapteze costumul la nevoile personale.

Michael McKinley, unul dintre inginerii care au muncit la dezvoltarea proiectului, a declarat ca eforturile depuse de voluntari precum Steve Sanchez au fost extrem de importante pentru dezvoltarea formei finale a exoscheletului. "Am colaborat atat de bine incat ne putem considera o echipa in adevaratul sens al cuvantului. Noi am venit cu partea stiintifica, in timp ce ei ne-au oferit perspectiva realitatii", a mentionat cercetatorul.

Pentru ca robotul Phoenix sa fie disponibil pe piata, echipa britanica a pus bazele unei companii, pe care au denumit-o SuitX. Mai mult decat atat, specialistii Universitatii din Oxford planuiesc sa proiecteze un dispozitiv destinat copiilor ce se confrunta cu problema paraliziei.

La nivel global, aproximativ un miliard de oameni traiesc cu o forma de handicap. In Europa si in America este vorba de unu din cinci oameni. Fiind mai putin probabil sa intre in campul muncii, rata saraciei este de doua ori mai mare in cazul lor.

Insa in ultimii ani au fost dezvoltate mai multe tehnologii care pot ajuta persoanele cu dizabilitati sa aiba o contributie mai mare la locul de munca si le pot aduce beneficii in ceea ce priveste calitatea vietii, scrie BBC.

Nu sunt de neglijat nici beneficiile pentru economie. Integrarea in munca a unui milion de oameni cu handicap ar aduce doar economiei Marii Britanii o crestere de 1,7%, ceea ce inseamna 45 miliarde de lire sterline (64 de miliarde de dolari), potrivit organizatiei persoanelor cu dizabilitati Scope.

Controland ecranele cu privirea si prin miscarile capului

Boala neuronului motor afecteaza 400.000 de oameni in intreaga lume, printre care se afla si cunoscutul om de stiinta Stephen Hawking. Scleroza multipla afecteaza 2,3 milioane de oameni.

{googleads}LC Technologies a creat un dispozitiv care ii ajuta pe acesti oameni sa controleze un computer utilizandu-si doar ochii.

Eyegaze Edge este cel mai recent produs al companiei infiintate in 1988 de un grup de ingineri, intr-o pivnita. In fata utilizatorului este instalata o tableta, cu o camera video mica dedesubt care urmareste privirea utilizatorului pentru a vedea exact unde se uita acesta pe ecran, fiind selectate astfel programele dorite.

Eyegaze Edge
Eyegaze Edge

Aproximativ 12 carti au fost scrise cu ajutorul Eyegaze Edge, potrivit directorului medical Nancy Cleveland.

Un dispozitiv similar este HeadMouse Nano, dezvoltat recent de compania texana Origin Instruments. O camera urmareste miscarile unui punct reflectat pe fruntea utilizatorului, iar aceste miscari controleaza indicatorul mouse-ului. Selectia se face printr-un sistem sip-puff (prin respiratie) sau in functie de cat timp utilizatorul isi tine capul intr-o anumita pozitie.

HeadMouse Nano
HeadMouse Nano

Ochelarii inteligenti

Exista 285 de milioane de oameni cu deficiente de vedere in lume, dintre care 39 de milioane de nevazatori, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Stephen Hicks, neurolog la Universitatea Oxford, a dezvoltat ochelarii inteligenti pentru cei care nu sunt complet orbi si pot diferentia lumina de intuneric. Sistemul este format dintr-o camera montata in rama ochelarilor si un dispozitiv de mici dimensiuni care include procesorul, conectat la ochelari printr-un cablu, ce poate fi purtat in buzunar.

Ochelarii inteligenti
Stephen Hicks si ochelarii inteligenti

Obiectele din aproprierea utilizatorului devin mai luminoase, astfel incat acestia pot distinge oamenii si obiectele din jur.

Mainile "vorbitoare"

Tehnologia poate fi utila si pentru cei 1,5 milioane de oameni din lume care sunt surzi si orbi.

Nicholas Caporusso din orasul italian Bari a creat o manusa speciala, dbGLOVE, care transforma in semnale electronice miscarile si atingerile specifice alfabetelor folosite de persoanele cu surdocecitate, pentru ca acestea sa poata folosi calculatoare si smartphone-uri.

dbGLOVE
dbGLOVE poate transforma o mana intr-un dispozitiv digital

Cu ajutorul dispozitivului, mesajele transmise de utilizatori prin atingere sunt afisate pe ecran, iar acestia pot trimite email-uri sau pot naviga pe Internet.

De asemenea, raspunsurile sunt transformate de manusa inteligenta in vibratii care simuleaza atingerile reprezentand litere, pentru ca utilizatorul sa le poata citi.

Caporusso spera ca dispozitivul final, dezvoltat impreuna cu doi parteneri din Finlanda, sa fie gata la inceputul acestui an.

Bratara prin care controlezi aparate doar prin miscarea mainii, adaptata pentru proteze

Dezvoltarile din domeniul printarii 3D si al bioelectronicii le pot imbunatati viata celor care poarta proteze.

In 2014, compania Thalmic Labs din Ontario a lansat o bratara numita Myo, care ii permite utilizatorului sa controleze diverse dispozitive "citind" impulsurile electrice produse de muschii scheletici si transmitand aceste semnale wireless prin Bluetooth dispozitivelor respective.

Thalmic Labs Myo
Thalmic Labs, Myo

In decembrie 2015, cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore au adaptat bratara, dezvoltata initial pentru a facilita prezentari controlate prin gesturi, pentru a putea fi folosita cu o proteza de mana.

Sursa: Sciencealert ; BBC