La aproape un deceniu de la un accident de bicicleta, un american paralizat de la umeri in jos isi poate folosi din nou bratul si mana dreapta pentru a manca si a bea, datorita unui nou tip de neuroproteza, tehnologie considerata de oamenii de stiinta drept o "premiera" medicala, informeaza BBC.
Aceasta reusita remarcabila realizata in Statele Unite (Cleveland) se bazeaza pe un dispozitiv compus din fire, electrozi si software care ocoleste leziunea spinarii pentru a reconecta creierul cu muschii bratului paralizat. "Dupa stiinta noastra, acesta este primul caz din lume al unei persoane care sufera de paralizie severa si cronica si care isi poate folosi in mod direct mintea pentru a-si misca bratul si mana astfel incat sa efectueze miscari functionale", a declarat pentru sursa citata coautorul cercetarii Bolu Ajiboye, de la Case Western Reserve University.
Pacientul in varsta de 56 de ani, Bill Kochevar, tetraplegicic, ranit la nivelul celei de-a patra vertebre cervicale, are implantate in creier doua sisteme de electrozi - fiecare nu mai mare decat o pastila pentru copii - ce inregistreaza semnalele de la creier si le transmite unui computer. Acestea sunt interpretate si sunt apoi directionate catre cei 36 de electrozi implantati in brat si antebrat. Acest lucru i-a permis lui Kochevar, paralizat de la umeri in jos de aproape un deceniu, sa soarba cafea, sa isi scarpine nasul si sa manance piure de cartofi, in timpul testelor efectuate in laborator.
Diagrama care arata modul in care senzorii implantati in creier sunt conectati la electrozii din brat prin intermediul unui calculator decodor
Desi tehnica folosita ramane una experimentala, oamenii de stiinta care au publicat acest studiu in jurnalul medical "The Lancet" spera ca intr-o buna zi persoanele afectate de paralizie sa poata indeplini in mod independent diverse sarcini. Pentru a atinge acest deziderat, sistemul necesita imbunatatiri printre care se numara trecerea la tehnologia wireless si cresterea longevitatii si a eficacitatii implanturilor din creier, dupa cum a declarat Ajiboye. "Aceasta tehnologie poate deveni un standard pentru ingrijirea clinica a persoanelor care sufera de paralizie cronica si completa", a spus cercetatorul.
{googleads}Kochevar a devenit tetraplegic dupa ce s-a izbit cu bicicleta de spatele unui camion intr-o zi ploioasa, cu circa opt ani inainte ca electrozii sa ii fie implantati in creier, iar sperantele oferite de acest studiu au un impact profund asupra sa. "Pentru cineva care a fost ranit opt ani si care nu s-a putut misca, orice gest pe care il poate face, cat de mic, este uimitor", a declarat Kochevar. "E mai bine decat am crezut ca va fi", a completat el, potrivit Agerpres.
Oamenii de stiinta cauta de multa vreme o cale de a ocoli leziunile produse la coloana vertebrala care provoaca paralizie. Intre timp, ei dezvolta solutii prin care sa se reconecteze creierul la muschii corpului. Unul dintre aceste cazuri, publicat anul trecut, a fost cel al unui american, pe nume Ian Burkhart, care suferea de paralizie mai putin severa si care si-a putut deschide si inchide mana in urma unui implant de electrozi. In cadrul altor studii subiectii paralizati au reusit sa controleze brate robotice prin intermediul gandurilor.
Sursa: BBC