Raluca_PopescuRaluca Popescu, o tanara de 20 de ani studenta la Limbi Moderne Aplicate este unul dintre acei oameni care isi conduc viata dupa scopuri si idealuri inalte. Ea nu se resemneaza si nu se da batuta. Viata ei este o lupta continua pentru depasirea conditiei proprii si pentru perfectionare.

Este, insa, ceva care face lupta Ralucai cu adevarat speciala, si o voi lasa chiar pe ea sa va povesteasca:

In urma unui vaccin anti-polio, la varsta de 3 luni si jumatate, am paralizat. Diagnosticul meu este: tetrapareza flasca post meningo encefalita. Adica, asta inseamna ca pot sa imi folosesc doar intr-o mica masura degetele de la mana stanga, iar pentru igiena, hrana, deplasare si multe altele, am nevoie de insotitor permanent. Mama mea ma ajuta in toate. Imi amintesc de remarca unuia dintre medicii care m-au consultat in vederea unei operatii de prelungire a tendoanelor, care i-a spus mamei mele: "Pai, de ce s-o mai operam, ca oricum nu va fi de nici un folos societatii"! Pe atunci aveam vreo 6 ani.

Cati asemenea luptatori ati mai intalnit? Sunt putini, intr-adevar, dar ganditi-va la motivatia pe care Raluca trebuie sa o aiba. In afara sprijinului si a dragostei pe care a primit-o din partea familiei si a celor apropiati ei, Raluca a fost singura. Dar tocmai faptul ca a constientizat acest lucru pare sa o fi ambitionat mai tare. Iata ce marturiseste Ligia Macelaru, fondatorul Asociatiei pentru Capacitarea Persoanei cu Abilitati Speciale (ACPAS) si prieten apropiat al familiei Popescu:

Cred ca la vremea intamplarii, Raluca avea cam 11,12 ani. Era in plina iarna si eu ma aflam in vizita la ei, la Popesti. Televizorul era pornit si urmaream jocurile de iarna pe Eurosport. Discutam despre avantajele si riscurile unei operatii pe coloana pentru a-i fi introduse doua tije laterale menite sa ii sustina coloana. Oasele erau in crestere normala, ca ale oricarui copil de varsta ei, dar lipsa musculaturii care sa sustina coloana favoriza inceputul scoliozei.

Raluca, destul de absenta in discutia noastra, urmarea fascinata jocurile olimpice de iarna. Si o intreb asa, dintr-un colt de pe buze, ce ar vrea sa devina cand va creste mare. Raluca, total degajata, imi spune ca vrea sa faca patinaj artistic pe gheata! Da, asa este ea! Nu exista "nu se poate" decat daca nu ai incercat suficient de mult! Posibil ca intr-o zi sa primeasca si patine pe masura rotilor de la fotoliul rulant, mai stii?!

Acum, Raluca este studenta in anul I la UVT, Facultatea de Limbi Moderne Aplicate, sectia Engleza-Spaniola. Desi media de intrare a fost 9,06 ea nu a reusit sa se claseze pe unul dintre locurile bugetate de stat. Ajutorul parintilor se poate intinde doar pana aici, din pacate, studiile universitare fiind destul de costisitoare.

Ce sanse da societatea oamenilor ca Raluca? Suntem oare constienti ca greutatile prin care ea trebuie sa treaca in fiecare zi, eforturile care trebuie depuse sunt mult mai mari decat ale noastre, ale celorlalti? Universitatea nu acorda burse de studii pentru oameni cu dizabilitati. Alte ajutoare specifice nu exista. Dar ar putea exista umanitate, compasiune si empatie din partea noastra, a semenilor.

Raluca vrea sa devina traducator profesionist si sa isi castige singura existenta. Vrea sa dea inapoi societatii din inzestrarile sale. Este ambitioasa, este inteligenta si este o luptatoare. Singura dificultate e ca are nevoie de ajutorul nostru. Vom lasa asta sa devina o problema?

 

 

Titular cont: POPESCU VALENTINA (mama Ralucai)
ALPHA BANK ROMANIA
SWIFT: BUCU ROBU

  • Cont lei: RO52BUCU885911852511RO01
  • Cont Euro: RO09BUCU885911852511EU01
  • Cont USD: RO86BUCU1621030843841USD


Telefoane de contact:
Raluca: 0040 724 362 345
Vali (mama Ralucai): 0040 751 019 243
Acasa: 0040 356 417 705

Sursa: infoo.ro

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Prin accesarea acestui site, ești de acord cu faptul că folosim cookies .