Remediu pentru leziunile maduvei spinarii

Va exista un remediu pentru leziunile maduvei spinarii?

Aceasta este intrebarea cea mai frecventa si, cel mai adesea, prima intrebare pe care o auzi din partea persoanelor sau a familiilor acestora dupa producerea leziunii la maduva spinarii. Raspunsul la aceasta intrebare este DA, din urmatoarele motive:

Oamenii si animalele cel mai adesea se recupereaza substantial dupa o leziune "incompleta" a maduvei spinarii

Examinarea maduvei spinarii poate arata ca pacientii au doar 10% din tracturile spinale ramase la locul leziunii. Maduva spinala este capabila de o plasticitate imensa. Astfel, in functie de suferinta persoanei, regenerare şi remielinarea chiar si a unei mici parti din axonii maduvei spinarii pot fi suficiente pentru a restabili functiile substantiale ale persoanelor care sufera de o leziune a maduvei spinarii.

Maduva spinala se poate regenera

De mai bine de un secol, oamenii de stiinta au raportat ca maduva spinala a unor animale si chiar mamifere se poate regenera in anumite circumstante. De exemplu, Lamprey (o specie de peste), mormolocii, goldfish (pestele auriu) si multe alte animale sunt capabile sa-si regenereze maduva spinala. Multa vreme oamenii au considerat ca acest lucru a fost posibil deoarece aceste animale sunt primitive din punctul de vedere al evolutiei si ca axonii mamiferelor nu pot creste din nou. Totusi, Aguayo & CO au descoperit ca axonii se pot regenera in nervul periferic, insa, anumiti factori din maduva spinala inhibeaza cresterea.

Multe terapii regenereaza maduva spinala

Au fost raportate peste 100 de terapii individuale care stimuleaza regenerarea axonala in maduva spinala. Retineti ca ceea ce urmeaza nu este nici de departe o lista exhaustiva a terapiilor curative pentru maduva spinala. Nu fac decat sa citez cateva publicatii reprezentative recente care sustin fiecare terapie. Important este faptul ca despre "multe" terapii s-a demonstrat ca regenereaza maduva spinala.

 • Nogo si blocantii receptorilor Nogo. Nogo este o proteina pe baza de mielina care activeaza receptorii axonali care actioneaza prin intermediul rho si kinaza rho pentru a opri cresterea axonala. S-a demonstrat ca exista multe modalitati de a bloca Nogo si receptorii sai, pentru a spori puterea de regenerare.
  • Legarea Nogo cu anticorpi sau a receptorilor de proteina solubila stimuleaza regenerarea. Prima este in prezent testata clinic de catre Novartis. A doua este dezvoltata pentru probe clinice de catre Biogen.
  • Blocarea receptorului Nogo cu un fragment 66 de aminoacid Nongo. Se pare ca fragmentul se leaga de receptorul Nogo si previne activarea lui viitoare.
  • Blocarea co-receptorului Lingo deasemenea stimuleaza regenerarea. Lingo este un co-receptor al receptorului Nogo. Aceasta este dezvoltata de Biogen.
  • Blocarea rho kinase si rho ("rhok and rho"). Blocantii rho kinase stimuleaza regenerarea maduvei spinarii. S-a raportat ca o versiune modificata a unei toxine bacteriene care blocheaza rho, numita Cethrin, stimuleaza regenerarea si recuperarea functionala la animale si in testete clinice.
 • Chondroitinase. Spatiul extracelular contine glicoproteine care inhiba cresterea axonala. Acesta include sulfat chondroitin-6 proteoglycan (CSPG), care impiedica orientarea si cresterea axonala. Chondroitinase ABC este o enzima bacteriana care sparge CSPG-ul, permitand regenerarea, si imbunatateste recuperarea locomotorie.
 • Nucleotidele ciclice. Nucleotidele ciclice convertesc raspunsurile conului neuronic de crestere din respingere in atractie. O crestere a aplicatiei intracelulare cAMP (camp) a axonilor va stimula axonii sa creasca si sa ignore inhibitorii de crestere, cum ar fi Nogo si CSPG. In cazul zebrafish (pestele zebra), la care regenerarea poate avea loc, dar nu pentru toti neuronii, aplicatia cAMP este folositoare. Exista mai multe tratamente disponibile pentru a spori nivelurile cAMP ale neuronilor. Unul dintre tratamente este Rolipram, o fosfodiesteraza 4 (PDE4), inhibitor localizat in sistemul nervos central. Dibutyryl cAMP va patrunde in celule si va spori direct cAMP-ul. Combinatia dintre transplantul de celule Schwann, rolipram si dibutyryl-cAMP stimuleaza puternic regenerarea.
 • Combinatia neutrofinelor. Sunt cunoscute mai multe neutrofine care stimuleaza regenerarea maduvei spinarii, chiar si in prezenta inhibitorilor de crestere. Printre acestea, factor de crestere a nervului (NGF), neutrofina-3 (NT3) si factorul neutrofic glial-derivat (GDNF). O mare parte a rezultatelor subliniaza importanta NT-3 [40-42] in combinatie cu alti factori. BDNF poate avea si efecte nedorite. Totusi, este necesara o sursa sustenabila a acestor neutrofine pentru regenerare in timp indelungat. Se pare ca si Factorul de crestere Fibroblast (FGF-2) si FGF-1 imbunatatesc regenerarea. Aceasta se poate face prin stimularea celulelor stem neuronale endogene din maduva spinala.
 • Moleculele de Adeziune Celulara. Cateva molecule de adeziune celulara joaca un rol important in regenerarea axonala. Cea mai interesanta este L 1, membra a super-familiei de molecule de adeziune celulara IgG, care leaga L 1 exprimata de alti axoni in crestere, stimuland axonii sa creasca in manunchiuri, proces ce se numeste fasciculatie. Cresterea expresiei L 1 in maduva spinala stimuleaza regenerarea. Eliminarea L 1 reduce senzorul de germinare a fibrelor la soareci, poate prin manipularea semaforinelor. Un alt CAP regenerativ este N-CAM, insa cresterea adeziunii celulare CHL 1 poate inhiba recuperarea.
 • Transplanturile Celulare. Au fost raportate multe transplanturi celulare care imbunatatesc recuperarea dupa o lezare a maduvei spinarii.
  • Olfactory Ensheathing Glia. Aceste celule se nasc in mucoasa nazala si migreaza in nervul olfactiv din bulbul olfactiv, facilitand cresterea si conexiunea dintre axonii olfactivi. Nervul olfactiv este singurul nerv din corpul uman care se regenereaza continuu pe parcursul vietii adulte, si se crede ca aceasta abilitate a sa este datorata prezentei celulelor OEG. Si aceste celule evidentiaza L 1 si neurotrofine. Astrocitele nu raspund la expunerea celulelor olfactory ensheathing glia la secretiile GFAP sau CSPG. Transplantarea acestor celule imbunatateste recuperarea maduvei spinarii si repararii radacinii ventrale, desi un grup sugereaza ca, prin comparatie directa, celulele Schwann ar putea fi mai bune.
  • Celulele mononucleare din sangele ombilical. Mai multe grupuri au raportat ca celulele mononucleare din sangele ombilical, in special celulele CD34+, stimuleaza regenerarea si imbunatatesc recuperarea la animalele care au suferit leziuni ale maduvei spinarii. Mecanismele acestei activitati nu sunt in totalitate clare. Celulele CD34+ derivate din sangele cordonului ombilical pot atenua leziunile maduvii spinarii stimuland enditeliul vascular si alti fatori neurotrofici si FAS mai putin reglementati. Celulele sangvine din cordonul ombilical pot chiar mieliniza axonii. Am descoperit recent ca celulele sangvine din cordonul ombilical pot secreta neurotrofine si ca litiul stimuleaza puternic productia de neurotrofine a acestor celule. Un studiu sugereaza ca celulele mieloide sunt esentiale pentru regenerarea nervilor periferici. Celule sangvine ombilicale sunt deja folosite in multiple aplicatii neurologice.
  • Celulele stem mezenchimale. Acestea sunt celule stem pluripotente care pot fi izolate de maduva osoasa si alte tesuturi. Mai multe grupuri au raportat de curand ca aceste celule sunt benefice in cazul leziunilor maduvei spinarii. Aceste celule pot actiona prin mecanisme similare mecanismului de producere a neutrofinelor mononucleare in cordonul ombilical, oferind un mediu ospitalier pentru cresterea axonilor. Celulele mezenchimale pot fi izolate din cordonul ombilical, raportandu-se ca au avut efecte benefice la animalele care au suferit leziuni ale maduvei spinarii si atacuri cerebrale. Totusi, Carvalho & CO, au descoperit ca celulele stem mezenchimale CD45+/CD34+ nu imbunatatesc recuperarea neurologica la sobolanii Wistar care au suferit contuzii ale maduvii spinarii.
  • Astrocitele. Mai multe studii sugereaza ca anumite tipuri de astrocite faciliteaza regenerarea maduvii spinale. Spre deosebire de astrocitele care reactioneaza la o leziune si inconjoara locul ranit, aceste astrocite ofera o cale conductiva spre cresterea axonala in maduva spinarii. Celulele stem neurologice produc aceste astrocite, fiind responsabile pentru efectele benefice ale transplanturilor de celule stem in cazurile leziunilor spinale. Celulele precursor, Glial, pot fi deasemenea beneficiare ale procedurii.
  • Celulele stem neuronale. Acestea pot fi obtinute din celule stem embrionare, avortoni sau chiar prin autotransplant din hipocampus si zone subventriculare. Multe grupuri au sugerat ca aceste celule, dupa diferentiere sau manipulare genetica, sau in combinatie cu alte cellule, cum ar fi Glia olfactiv ensheathing, sau celulele Schwann, sunt benefice pentru leziunile maduvei spinarii. Una dintre intrebarile la care inca nu s-a gasit un raspuns este cum vor interactiona celulele transplantate cu celulele neuronale care se pot gasi in maduva spinarii.
  • Celule progenitoare Oligodendrogliale. Multe grupuri au transplantat celule progenitoare Oligodendrogliale (O2A) in maduva spinarii si au manifestat imbunatatiri semnificative ale functiilor. Inca nu este limpede daca acest lucru se intampla datorita remielienarii sau regenerarii axonilor. Keirstead & CO au programat sa supuna testelor clinice cu Geron celule progenitoare oligodendrogliale derivate din celule stem embrionare umane.
 • Nucleotidele purinice. S-au raportat mai multe nucleotide purinice care stimuleaza regenerarea maduvei spinarii. Printre acestea se numara cGMP si adenozina si guanozin analog AIT.082. Mecanismul nu este bine inteles, insa ar putea fi corelat de cresterea nivelurilor cAMP si a altor mecanisme descrise mai sus. Mai multe grupuri au raportat efecte benefice produse de inozin pentru regenerarea maduvei spinarii.
 • Ephrinele. Ephrinele sunt molecule de orientare care joaca un rol in a spune axonilor daca au crescut in locul corect din sistemul nervos central. Leziunile au stimulat anumite ephrine, iar blocarea acestor ephrine stimuleaza regenerarea maduvei spinarii la mamifere. In particular, blocarea peptidei EphA4 imbunatateste regenerarea tractului corticospinal. Soarecii cu deficienta EphA4 regenereaza axonii si arata mai putina glicoza astrocitica.
 • Biomaterialele. S-a raportat existenta mai multor biomateriale diferite care ajuta regenerarea maduvei spinale lezate. De exemplu, peptide auto-regenerante formeaza o schela care poate fi folosita ca un pod de legatura in corzile spinale vatamate la sobolan, inhiband formarea de cicatrice gliale si ajutand la elongatia axonala. Au fost incercate mai multe tipuri de hidrogeluri, alte geluri, acidul co-glicolic poli lactic, acidul poli lactic si alte materiale sintetice. S-au folosit materiale naturale, cum ar fi chintosanul, agarosa si alginatele. Sunt populare plasma, fibrina, laminina si colagenul. S-au folosit multe tipuri de configuratii cu, sau fara factori biologici sau medicamente. Multi investigatori au sadit biomateriale cu celule Schwann, cellule stem neurale, cellule stromale ale maduvei osoase.
 • Vaccinurile terapeutice. Multi investigatori au vaccinat animale cu diverse substante putative cu speranta de a le stimula sa produca anticorpi impotriva inhibitorilor cresterii axonale, cum sunt celulele Nogo. De exmplu, Huang & CO au imunizat sobolani cu propria maduva spinala si au descoperit ca acest lucru a stimulat o regenerare substantiala a unui numar mare de axoni corticospinali. Vaccinarea cu p472 (o peptida derivata din Nogo A si Nogo-66) ajuta regenerarea axonala si stimuleaza recuperarea dupa leziunea maduvei spinarii. Vaccinarea ADN induce in mod eficient anticorpi in Nogo-A fara sa exacerbeze encefalomielita autoimuna experimentala si poate stimula regenerarea celulelor ganglionilor retinieni. A fost probata in egala masura vaccinarea ADN cu alti inhibitori cunoscuti, cum ar fi MAG si OMGP.
 • Stimularea Electrica. Multe dintre studiile timpurii sugereaza ca, curentul electric stimuleaza regenerarea. Stimularea electrica este adesea folosita pentru a consolida regenerarea si reinnervarea nervilor periferici. Un studiu clinic recent privind curentii oscilanti sugereaza imbunatatirea functiilor la om.
 • Altele Terapii. S-au facut publice multe alte terapii benefice regenerarii:
  • Artemin. Acest factor promoveaza re-introducerea mai multor clase de fibre senzoriale in maduva spinarii si restabilirea functiei sinaptice si imbunatatirea comportamentului. Intamplator, olfactory ensheathing glia.manifesta/exprima artemin.
  • Eritropoetina. Acest hormon hematopoetic este un puternic inductor al sistemului imunitar, este neuroprotectiv, reduce stresul oxidativ, potentiaza regenerarea in maduva spinarii, raportandu-se si imbunatatirea recuperarii dupa o leziune a maduvei spinale.
  • Proteina Morfogenetica Osoasa (BMP). BMP-urile sunt inhibitori puternici in regenerarea axonilor. BMP-2/4 sunt ridicate in celulele oligodendrogliale. Administrarea intratecala a Noggin, un antagonist BMO solubil, are ca rezultat o recuperare locomotorie substantiala si o re-crestre semnificativa a tractului corticospinal dupa contuzii la maduva spinarii. Totusi, BMP este folosita pentru a trata precursoarele celulelor glial-restrictionate, pentru a crea astrocite care ajuta regenerarea axonala.
  • Methylprednisolone (MP). Desi MP a fost considerat multa vreme ca inhibitor al cresterii axonale, daca este administrata pentru prea mult timp, se pare totusi ca acesta reduce expresia CSPG, prin astrocite stimuland cresterea axonala in leziunea maduvei spinale.
  • Acid Polysialic. Exprimarea indusa a acestor molecule a crescut numarul de axoni in cavitatea lezata de 20 ori.
  • Factor de stimulare a coloniilor granulocitare (G-CSF). Pan & CO a comunicat ca G-CSF inhiba celulele iprogramate si stimuleaza diferentierea intre progenitorii neuronali, iar combinatia dintre G-CSF si transplanturile de celulele stem neuronale, potenteaza regenerarea in mduva spinarii sectionata la sobolani.
 • Terapii de inlocuire neuronala. Leziunile maduvei spinarii, in special cele cu extindere cervicala si lombosacrala, deterioreaza neuronii. Atunci cand sunt deteriorati motoneuronii, muschii pe care acestia ii inerveaza pot fi atrofiati. Marea majoritate a muschilor sunt inervati de multi motoneuroni, prin urmare vor supravietui chiar si dupa leziuni severe. Totusi, cauza equina si leziunile nervilor periferici vor elimina toti, sau cea mai mare parte a inervatiilor motorii ale muschilor, astfel incat muschiul se atrofiaza. Deasemenea, leziuni la Conus pot cauza daune severe centrilor motorici sacrali care controleaza intestinul, vezica urinara si functiile sexuale. In asemenea situatii ar putea fi necesara inlocuirea motoneuronala. Daca m-ati fi intrebat acum 10 ani daca terapiile de inlocuire neuronala sunt posibile, v-as fi raspuns ca este improbabil. Totusi, descoperirea celulelor stem a schimbat considerabil aceasta situatie.
  • Transplanturile de celule stem neurale. Oamenii de stiinta au invatat ca ne-am nascut cu neuronii cu care vom si muri. Cu alte cuvinte, se presupunea ca nu se vor crea alti neuroni dupa nastere. Aceasta situatie s-a modificat atunci cand multe grupuri de cercetatori au descoperit ca maduva spinarii si creierul contin celule stem neuronale care continua sa genereze multe mii de neuroni in fiecare zi. Prin urmare, inlocuirea neuronilor prin celule stem neurale endogene nu numai ca este posibila, dar si probabila.
  • Celulele stem embrionare. Kerr & CO au demonstrat ca celulele stem neuronale derivate din celulele stem embrionare, pot inlocui motoneuronii din maduva spinarii la animalele care au suferit moarte virala motoneuronala indusa. Atunci cand transplanturile de celule au fost combinate cu unele dintre terapiile regenerative descrise mai sus, neuronii nu numai ca au primit un impuls de la tracturile descendente, dar si-au marit numarul de axoni crescuti din radacinile ventrale plantate pentru reinnervarea muschiului. Totusi, anumiti cercetatori au descoperit ca celulele stem embrionare nu inlocuiesc neuronii.
  • Stimularea celulelor stem endogene. Medicamentele pe baza de litiu au fost folosite timp indelungat pentru tratarea pacientilor maniaco-depresivi. Studiile recente sugereaza ca acest medicament poate totusi actiona prin stimularea celulelor neurale endogene, stimuleaza regenerarea maduvei spinarii, ajuta la supravietuirea ganglionilor retinei si la regenerarea axonilor, poate chiar ajuta la reducerea durerilor neuropate. Un studiu recent sugereaza ca acest medicament stopeaza in mod remarcabil evolutia sclerozei laterale amiotrofice. Desi mecanismele nu sunt pe deplin intelese, un posibil mecanism ar putea fi acela de stimulare a celulelor stem neurale endogene din maduva spinarii.

Multi terapeuti stimuleaza remielinarea axonilor spinali

Traumatismele lezeaza nu numai axonii si neuronii, ci si oligodendroglia responsabila pentru axonii mielinanti din maduva spinarii. Remielinarea descreste odata cu varsta. In plus, oligodendroglia induce apoptoza in maduva spinarii atunci cand este expusa citochineziilor inflamatorii, cum ar fi factorul de necroza tumorala alpha (TNF-alpha). Mai mult chiar, axonii de regenerare sunt goi si au nevoie sa fie mielienizati ca sa poata functiona bine. Din fericire, exista multe terapii care remielieneaza maduva spinarii.

 • Progenitorii Oligodendrogliali. Aceste sunt celule care produc oligodendroglia si pot fi derivate din celule stem embrionare sau celule stem neurale. Multi cercetatori au aratat ca aceste celule vor remieliniza maduva spinarii. Geron pune la punct un test clinic pentru a stabili efectele celulele progenitoare oligodendroglia pre-diferentiate, derivate din celulele stem embrionare.
 • Celulele Swann. Desigur, acestea sunt celulele care mielineaza axonii periferici. Uneori, celulele Schwann invadeaza locurile lezate ale maduvei spinarii si, cand invadeaza, remielineaza marea majoritate a axonilor. Celulele Schwann transplantate au fost primele celule transplantate care au remielinizat axonii sistemului nervos central. Deasemenea, celulele Schwann pot fi modificate genetic pentru a exprima molecule care faciliteaza mielinizarea. Totusi, s-a aratat ca acestea nu sunt contributori la regenerare.
 • Olfactory Ensheathing Glia. In afara de faptul ca usureaza regenerarea, celulele OEG nu numai ca stimuleaza mielinizarea, dar, ele insele pot mieliniza axonii, la fel ca si celulele Schwann. Aceste celule pot fi obtinute din mucoasa nazala si bulbul olfactiv adult si bulbul olfactiv fetal. Primele ar fi autogrefe si ultimele heterogrefe.
 • Celulele stem mezenchimale. S-a raportat ca aceste celule au stimulat remielinizarea la sobolani. Deasemenea, s-a raportat ca celulele maduvei osoase stimuleaza remielinizarea maduvei spinarii.
 • Anticorpii mielinizarii. S-au raportat ca mai multi anticorpi IgM stimuleaza remielinizarea maduvei spinarii. Mecanismul nu este foarte bine inteles, insa acesti anticorpi par sa lucreze foarte bine la semnalarea anticorpilor care stimuleaza remielinizarea din maduva spinarii.

Pentru a avea ca rezultat o regenerare semnificativa, sunt necesare terapii combinate

A fost foarte limpede ca o combinare a terapiilor este necesara pentru tratarea leziunii maduvei spinarii. Nicio terapie, aplicata singular, nu se poate adresa tuturor obstacolelor pentru a regenera ori pentru a inlocui neuronii din maduva spinarii. Pentru ca fluxurile de axoni sa poata traversa locatiile lezate ale maduvei spinarii, terapiile trebuie indreptate spre cel putin trei obstacole:

 • Sa faca legatura cu locul lezat. La scurt timp dupa leziune, locatia lezata este adesea plina de celule inflamatorii fiind lipsita de molecule de adeziune celulara care pot ghida si facilita cresterea axonala. In cazul leziunilor spinale cronice, locul lezat este adesea izolat de astrocite care pot considera ca locul ranit este "in afara" sistemului nervos central. Matricea extracelulara poate fi umpluta cu CSPG. Pentru a rezolva acest lucru este adesea necesar un transplant de celule care pot "face legatura", permitand axonilor sa creasca in locul lezat. Multe celule pot servi acestui scop, inclusiv astrocitele, glial olfactiv ensheathing, celulele monocelulare din cordonul ombilical, celulele stem mezenchimale si altele.
 • Mentinerea sursei factorului de crestere. Regenerarea axonala este un proces lent, probabil nu depaseste un milimetru pe zi. Prin urmare, este necesara o sursa pentru pastrarea factorului de crestere pe termen lung. Acesta include celule care secreta neutrofine si un mijloc de a le stimula pentru ca acestea sa activeze pe termen lung. Am descoperit de curand ca litiul stimuleaza celulele mononucleare din sangele cordonului ombilical sa secrete trei dintre cele mai importante neurotrofine si, prin urmare, am propus un studiu clinic pentru a testa efectele combinatiei dintre transplanturile cu celule mononucleare din sangele cordonului ombilical si litiu.
 • Blocarea inhibitorilor de crestere. Se cunosc cel putin doua proteine care inhiba cresterea axonala in maduva spinarii. Prima este Nogo, si se cunosc mai multe terapii care blocheaza Nogo, inclusiv anticorpi impotriva Nogo, blocanti ai receptorilor Nogo, blocanti ai rho sau rho kinazei care mediaza efectele proteinei Nogo. A doua este CSPG si chondroitinaza, cunoscuta pentru puterea de a sparge CSPG si sa permita regenerarea. O alternativa este si molecula numita decorin, care inhiba producerea CSPG si poate permite cresterea axonala in leziunile cronice ale maduvei spinarii.

O intrebare legitima se poate ridica pe buna dreptate: de ce nu avem deja un tratament pentru leziunile maduvei spinarii, date fiind toate aceste tratamente de regenerare si remielinizare a maduvei spinarii la animale? Omenii de stiinta isi programeaza experimentele pentru a demonstra posibilitatile unor terapii, alegerea modelelor si rezultatele masurilor care reflecta maximal beneficiile terapiilor. In situatii clinice pot aparea diferite obstacole in regenerare si vindecare, cum ar fi non-utilizare invatata, atrofia, spasticitate si durere. Desigur, animalelor doctorii nu le vor spune ca nu vor mai merge. Iar ele continua sa incerce. Modelele animale de maduva spinarii difera de situatiile umane intr-un aspect foarte important. Distantele pe care axonii trebuie sa re-creasca la un sobolan sunt mult mai scurte decat cele de la oameni. In sfarsit, putine din aceste terapii au fost incercate in testele clinice. Atunci cand ele au fost aplicate, de multe ori in aceste situatii au atenuat scoaterea in evidenta a eficientei terapeutice, ex. S-au folosit celule care nu sunt imune pentru transplant, nu s-au adresat tuturor obstacolelor impotriva regenerarii, nu au inclus reabilitarea in protocolul testului de clinica si nu au oferit documentatie credibila a recuperarii pacientului.

In concluzie, exista multe motive sa fim optimisti, sa credem ca vor exista nu una, ci mai multe "cure" pentru leziunile maduvei spinarii. Am spus "cura", gandindu-ma la un tratament facut in asa fel incat observatorul care l-a aplicat sa nu stie sa va spuna ca ati avut o leziune spinala. Cred ca va exista o cura, deoarece multe date indica faptul ca maduva spinarii se regenereaza si multe terapii restaureaza functia in studiile facute pe animale. Unul sau mai multe din aceste studii se vor dovedi de succes la oameni in anii ce vor urma, sa speram cat mai curand. In prezent, nu avem o infrastructura clinica pentru a testa toate terapiile ce s-au demonstrat promitatoare in testele efectuate pe animale. Este foarte posibil ca o combinatie de terapii sa ofere tratamente. Totusi, trebuie sa fim constienti ca trecerea de la descoperirile din studiile efectuate pe animale la testele clinice pe oameni nu vor fi usoare, se vor ivi si ostacole.

De Wise Young
PhD MD, Universitatea Rutgers;
W. M. Keck Centrul Pentru Colaborarea Neurostiintelor;
604 Allison Rd, Piscataway, NJ 08854-8082

Sursa: Wise Young

Articol tradus pentru ProStemCell.ro de Georgia Nistor, traducator autorizat.

ATENTIE: Preluarea acestui articol este interzisa fara acordul in scris al ProStemCell.ro

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

COMMENTS 

Postat la
%b %11, %2011
Postat de
MIRZEA IOANA ALEXANDRA
richiesta
NUMELE MEU E ALEXANDRA. Am 23 de ani si o leziune completa. Daca nu treb sa mor pun si voi putea umbla, pun corpul meu la dispozitia voastra. Nu mai pot sa traiesc asa in carozina si doresc sa umblu din nou. Nu conteaza daca ma va costa.
Postat la
%b %29, %2011
Postat de
FLOREA ADRIANA
paraplegia
Va rog sa-mi spuneti daca mielita transversa virala care a degenerat in paraplegie poate fi tratata, sau partial vindecata, astfel incat persoana in cauza sa se poata deplasa pe picioarele ei? Multumesc.
Postat la
%b %25, %2011
Postat de
ionelia
un raspuns va rog
varul meu are paraplegie, de o luna are tvm c6 si isi misca mainile, isi simte picioarele si ce sansa are
Postat la
%b %15, %2014
Postat de
dana
vreau sa merg tetraplegie
Am tetraplegie spastica de 4 ani. fractura de coloana la nivel c5 c7. simt tot corpu dar ma deplasez cu greutate si imi tremura corpul foarte tare. ma puteti ajuta va rog din tot sufletul sa ma ajutati. am 28 de ani. orice tratament,opera tie sau clinica care imi poate face ceva sa regenereze coloana. va multumesc

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează