Bine ai venit, Vizitator
Username: Password:

SUBIECT: Stiri cu si despre ONG

Rasp: Stiri cu si despre ONG #45736

Un organism din cadrul Consiliului Europei critica amendamentele depuse in Parlament la legea asociatiilor si fundatiilor

Consiliul expertilor in dreptul ONG, institutie parte a Conferintei organizatiilor internationale neguvernamentale a Consiliului Europei, a lansat o opinie detaliata si foarte critica despre modificarile propuse pentru OG26/2000 de catre parlamentarii PSD Liviu Plesoianu si Serban Nicolae si adoptate tacit de Senat, informeaza un comunicat de presa al Consiliului citat.

"Sfatuiesc autoritatile romane, si in special pe Parlamentarii romani, sa ia cat mai curand in considerare concluziile acestei opinii si sa faca un pas inapoi de la acest text pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale si a statului de drept", a declarat Cyril Richie, Presedintele Consiliului expertilor in dreptul ONG.

Potrivit opiniei citate:

"Adotarea acestei forme a modificarilor ar slabi foarte serios capacitatea ONGurilor de a contribui la politicile guvernamentale, de a furniza servicii si de a satisface nevoile oamenilor;

Modificarile incalca standardele impuse de Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale, Recomandarea CM/Rec(2007)14 a Consiliului de Ministri cu privire la statutul organizatiilor neguvernamentale in Europa si Standardele comune ale OSCE-ODIHR si Comisiei de la Venetia cu privire la libertatea de asociere;

Jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului invalideaza modificarile vizand dizolvarea in 30 de zile a organizatiilor;

Este neclar cum aceste modificari raspund unei nevoi a populatiei."

Opinia este preluată și de Civil Society Europe. Aceasta alianta de 27 de retele internationale europene de ONG-uri solicita si Comisiei si Parlamentului European să analizeze situația din România și să ia măsurile necesare.

Proiectul de lege initiat de parlamentarii ciumei rosii PSD, Liviu Plesoianu si Serban Nicolae care introduce modificari dure pentru organizatiile neguvernamentale a fost adoptat tacit de Senat. Proiectul prevede ca fundatiile si asociatiile sunt obligate sa publice, la fiecare sase luni, o declaratie detaliata de venituri si cheltuieli in care sa fie mentionata fiecare persoane care a dat bani respectivei fundatii sau asociatii si valoarea acestui venit. Daca acest lucru nu se intampla la timp, ONG-ul respectiv isi inceteaza "de indata" activitatea. Guvernul a dat un aviz negativ acestui proiect.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Stiri cu si despre ONG #45739

A innebunit Parlamentul !
De multe ori donatiile sau finantarile se strang in urma donatiilor primite prin sms telefonic. Donatia poate fi de doar 2 euro. Si sunt sute de mii de asemenea finantari .
Si atunci ???? B)
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6746
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Stiri cu si despre ONG #46042

Cum le face Statul viața grea ONG-urilor care fac treaba Statului

După ce au provocat derută sau chiar au adus în pragul falimentului organizațiile neguvernamentale cu măsurile fiscale luate în ultimul an, autoritățile au descoperit că sunt afectate nu doar ONG-urile țintite (incomodele asociații civice – ”Soros”), ci și cele care oferă servicii sociale în locul statului.

Cu bugetele reduse drastic de revoluția fiscală, organizațiile cer acum statului fie să rezolve problema creată artificial, fie să-și asume rolul constituțional și să furnizeze tratamentele necesare care până acum erau asigurate prin sumele strânse de fundațiile înființate de părinții copiilor cu autism, de exemplu.

Acest efect de bumerang, resimțit deja după mai puțin de un an de funcționare a diferitelor reglementări, obligă statul să înceapă și în acest domeniu repararea problemelor generate de revoluția fiscală. Obligă moral: și numai în măsură în care autoritățile statului mai găsesc o compatibilitate între acțiunile lor și moralitate.

1. Miercurea trecută, Ministerul Finanțelor au anunțat că Formularele 230 („Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii”), vor putea fi depuse și de angajatori.

În momentul de față, multe administrații financiare locale cer ca declarațiile să fie depuse personal, de către angajat, spre deosebire de perioada anterioară, când ONG-urile aveau posibilitatea să colecteze aceste documente și să le ducă la ANAF, pentru a-i scuti de orice efort pe ce-i dispuși să-și direcționeze aceste sume spre o cauză socială.

Într-o statistică de la finalul anului trecut, doar jumătate din numărul celor care își direcționaseră aceste sume spre ONG-uri în 2016 făcuseră același lucru și în 2017.

Potrivit unor opinii, este posibil ca acest lucru să fie, într-o oarecare măsură, și efectul campaniei „antisorosiste”.

Susținătorii acestei explicații cred că această politică de stat împotriva ONG-urilor a fost copiată după cea promovată de guvernele de la Budapesta și Varșovia, și are ca țintă incomodele organizații civice: “Ei sunt ținta, noi suntem victime colaterale”, explică Mihaela Munteanu, director de comunicare al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru servicii Sociale.

Majoritatea asociațiilor cu activitate pe sănătate, spune Adele Chirică, președinte al Asociației Dravet (o formă rară și foarte gravă de epilepsie), sunt mici, create de părinții unor copii cuboli cronice, pentru a putea finanța tratamentele scumpe în absența cărora pacientul nu supraviețuiește uneori nici o zi.

Ei colectează declarațiile pentru donarea a 2% de la rude, prieteni, colegi de muncă, sponsorizări de la firmele unde lucrează etc., iar eliminarea acestei variante îi lasă dezarmați în fața unui sistem de sănătate total ineficient.

Aceleași ONG-uri presează guvernul să adopte politici în domeniu, colaborează cu autoritățile pentru rezolvarea unor crize care apar. Asociația Dravet, de exemplu, a obținut compensarea unui medicament foarte scump vital pentru bolnavii cu epilepsie, a reușit să aducă un altul din străinătate, prin intermediul Unifarm, după ce companiile pharma au refuzat introducerea lui pe piața românească, fiindcă este prea ieftin etc.

Unul dintre ONG-urile care au anunțat că riscă închiderea în doar câteva luni, este Asociaţia „Micul Prinţ” din Bistriţa-Năsăud, printre cele mai importante în rândul celor care sprijină copii cu autism.

Președintele Ana Dragu, a declarat pentru cursdeguvernare.ro că acum, la 10 ani de la înființare, problemele financiare sunt atât de mari, încât asociația și-ar putea încheia activitatea. „Bani de la stat, nu, pentru că statul nu contractează servicii, deși legislația există, din donațiile de 2% din venit – nu, de la firme nu… o să rămână o chestie de lux, pentru părinți care-și permit. Nu-și permite nimeni, în rest, la ce tarife sunt pentru tratamentul” copiilor cu autism.

Asociația Autism Bistrița va depune un memoriu la Consiliul Europei, pentru a semnala încălcare legislației de către statul român, anunță Ana Dragu.

ONG-ul a format în cei 10 ani de existență zeci de terapeuţi şi sute de cadre didactice, a derulat programe de evaluare psihologică şi terapie gratuită: logopedie, kinetoterapie, terapie prin muzică, aquaterapie, programe de desensibilizare stomatologică, terapie ecvestră.

Alte măsuri care au afectat ONG-urile

Declarația 230 nu este însă singura problemă apărută în ultimul an, și anunțul de miercuri al ministrului Eugen teodorovici rezolvă doar parțial problema – deoarece impozitul pe venit s-a diminuat de la 16 la 10%, procentul sumei direcționate de angajat spre un ONG ar trebui majorat la 3,5%, cer asociațiile.

2. Anul trecut a fost modificată Legea 448/2006, astfel încât firmele cu peste 50 de salariați care nu au 4% din personal angajat din rândul persoanelor cu dizabilități plătesc dublu la stat, față de perioada anterioară lunii septembrie. Adică, salariul minim brut pe economie înmulțit cu numărul de persoane pe care trebuia să le angajeze.

Nu mai există posibilitatea de a evita această taxă prin cumpărarea de produse de la unitățile protejate (unde salariații sunt persoane cu dizabilități).

Măsura lasă fără protecție „unitățile protejate”, pentru care fusese creată varianta achiziționării obiectelor produse de ele, astfel încât să crească ocuparea persoanelor cu dizabilități.

3. Contribuțiile pentru angajații part-time și transferul contribuțiilor de la angajator la angajat

Aceste măsuri fiscale s-au introdus fără nicio exceptare, deși era evident că ONG-urile, fără profit, nu-și permit plata unui salariu minim pe economie întreg pentru un angajat cu normă de două ore de lucru pe zi.

Fiecare leu decontat în plus la cheltuielile cu personalul înseamnă în multe cazuri un leu tăiat din tratamentul bolnavului.

Pentru angajații cu dizabilități, la fel ca și în cazul IT-iștilor, Guvernul a elaborat o formulă de compensare a venitului net pe noua schemă, în care diminuarea impozitului pe venit nu poate acoperi transferul contribuțiilor.

Nu se discută însă nimic despre ceilalți angajați ai ONG-urilor.

La acest capitol, asociațiile cer să fie scutite măcar de la plata cotei de 2,25%, aflată în sarcina anagajatorului, pentru că ele oferă servicii ce ar trebui asigurate de stat.

4. Sponsorizările deductibile ale firmelor. Numărul microîntreprinderilor care vor putea face astfel de sponsorizări s-a redus semnificativ după ce Codul fiscal a redefinit aceste firme. Potrivit Asociației pentru Relații Comunitare, circa 50.000 de astfel de societăți nu se mai încadrează în noile formule, ceea ce înseamnă dispariția unei sume potențiale de 40 de milioane de euro.

Din octombrie s-a modificat și impozitarea pentru companii cu cifra de afaceri până la 1 milion de euro.

Potrivit datelor de la ANAF, în 2016, din cele 119.594 de companii plătitoare de impozit pe profit au direcționat peste 270 de milioane de euro către organizațiile eligibile, accesând prevederea care permite folosirea a 20% din impozitul pe profit datorat statului în diverse cauze sociale, prin sponsorizări. Dacă valoarea sponsorizării nu depășește 0,5% din cifra de afaceri, întreaga sumă se deduce din impozitul pe profit.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Stiri cu si despre ONG #46105

Comisia de la Venetia desfiinteaza legea ONG-urilor dorita de PSD: Drepturile omului, statul de drept si anticoruptia sunt de interes public

Comisia de la Venetia critica, intr-un document facut public marti, proiectul de modificare a legii ONG-urilor in Romania, spunand ca noile cerinte privind transparenta, care includ si posibilitatea unor sanctiuni precum suspendarea activitatilor si dizolvarea, "sunt in mod clar nenecesare si disproportionate" si "ar trebui eliminate".

Noile cerinte prind transparenta "prevazute de proiectul de lege, inclusiv posibilitatea unor sanctiuni precum suspendarea activitatilor si dizolvarea in caz de nerespectare, in mod clar sunt nenecesare si disproportionate si ar trebui eliminate", se arata intr-o opinie a Comisiei de la Venetia privind proiectul de modificare a legii asociatiilor si fundatiilor - Ordonanta de Guvern 26/2000 -, initiat de parlamentarii PSD Serban Nicolae si Liviu Plesoianu.

"La un nivel minim, obligatiile de raportare a surselor de finantare ori ar trebui limitate la raportarea lor catre un organism de reglementare la intervale rezonabile, ori obligatia de dezvaluire a identitatii donatorilor ar trebui limitata la sustinatorii principali", se mai mentioneaza in Opinia Comisiei de la Venetia, adoptata la 16-17 martie in sesiunea plenara a acestui organ consultativ al Consiliului Europei, format din experti in Drept Constitutional.

"Proiectul de lege ar trebui supus unor consultari publice ample inainte de a fi adoptat", mai atrage atentia Comisia de la Venetia, a carei denumire oficiala este Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei.

Documentul a fost pregatit impreuna cu Biroul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (OSCE/ODIHR), la solicitarea Comisiei pentru afaceri juridice si drepturile omului a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Comisia de la Venetia noteaza ca aceasta Opinie Comuna vizeaza doar proiectul de lege, inaintat pentru a fi analizat, si legislatia pe care o modifica, si prin urmare "nu constituie o analiza comprehensiva a intregului cadrul legal si institutional care reglementeaza dreptul la libertatea de asociere in Romania".

Ingrijorarile Comisiei de la Venetia

Comisia de la Venetia saluta incercarea proiectului de lege de a fi mai specific in privinta a ceea ce este considerat "interesul general sau al comunitatii", in contextul in care "natura si beneficiarii activitatilor desfasurate de ONG-uri pot fi considerente relevante atunci cand se decide sa se acorde sau nu orice forma de sprijin public".

"Cu toate acestea, pentru a obtine claritate in astfel de chestiuni, ar fi fost important si util sa aiba loc consultari extinse, nu doar cu societatea civila, dar si cu publicul mai larg", se mentioneaza in document.

"O ingrijorare semnificativa in acest sens este daca proiectul este suficient de clar si precis pentru a evita decizii arbitrare in implementare sa", "in sensul ca exclude categoric alte domenii care nu sunt incluse in proiect, cum ar fi drepturile omului sau lupta impotriva coruptiei, de la beneficiul statutului de utilitate publica", se atrage atentia in Opinie.

Documentul mai precizeaza ca "democratia, drepturile omului, statul de drept si lupta impotriva coruptiei" ar trebui adaugate pe lista domeniilor de interes public.

Comisia de la Venetia atrage de asemenea atentia ca "prevederea care impune o interdictie asupra activitatilor politice pentru asociatiile cu statut de utilitate publica ar trebui limitata la cazuri clare de sprijin, cum ar fi strangerea de fonduri explicita, in favoarea sau impotriva unui partid ori candidat".

In plus, noteaza raportul, o astfel de prevedere trebuie redactata in asa fel incat sa nu le interzica asociatiilor de utilitate publica "sa sprijine chestiuni aflate in dezbatere publica".
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Stiri cu si despre ONG #46338

Ministerului de Finante i-a luat doua luni sa explice de ce doar anumite ONG-uri beneficiaza de donatii de 3,5%

La finalul lunii martie, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, sa majoreze de la 2% la 3,5% cota din impozitul pe venit pe care populatia o poate dona pentru sustinerea ONG-urilor.

Decizia a fost luata pentru a repara un efect negativ al revolutiei fiscale. Mai exact, prin scaderea impozitului pe venit de la 16 la 10%, s-au redus semnificativ si sumele donate de populatie ONG-urilor, care erau 2% din impozitul pe venit.

La prima vedere, masura care se va aplica incepand cu anul 2019, pentru veniturile realizate in 2018, parea una buna. Insa limitarile impuse de Guvern au creat discriminari majore fata de organizatiile din educatie, mediu, cultura, dar si fata de cele care construiesc spitale, modernizeaza sectii de spitale din intreaga tara, asigura lunar conditii pentru ca sute de copii sa poata fi operati gratis.

Mai exact, Guvernul a decis ca aceasta cota majorata, de 3,5%, se aplica doar "entitatilor nonprofit si unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat".

ONG-urile care nu vor beneficia de aceasta majorare a cotei din impozitul pe venit au reactionat, intrebandu-se pe ce s-a bazat Ministerul de Finante cand a luat o astfel de decizie si ce criterii au fost avute in vedere.

Ziare.com a incercat, in acel moment, sa afle raspunsul la aceste intrebari si am trimis o solicitare in acest sens catre Ministerul de Finante.

Raspunsul a venit abia acum, la aproape doua luni de la transmiterea cererii, si suna in felul urmator:

"Avand in vedere ca aceste entitati suplinesc eforturile depuse de catre statul roman in domeniul sustinerii serviciilor sociale, in contextul diminuarii cotei de impozit de la 16% la 10%, s-a considerat oportuna sprijinirea activitatii desfasurate de aceste entitati prin majorarea cotei de distribuire din impozitul pe veniturile persoanelor fizice de la 2%, la 3,5%. De asemenea, subliniem faptul ca entitatile sustinute astfel, functioneaza in anumite conditii, intr-un mediu controlat, stabilit prin lege".

Asadar, din raspunsul primit rezulta ca Ministerul de Finante considera ca doar entitatile nonprofit si unitatile de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, suplinesc eforturile depuse de catre statul roman in domeniul sustinerii serviciilor sociale si functioneaza in mediu controlat, pe baza legala.

Chiar asa sa fie? Sa vedem pe cine a lasat pe dinafara Guvernul si daca aceste ONG-uri nu suplinesc eforturile (uneori inexistente!) statului prin ceea ce fac.

De ce copiii bolnavi de cancer pe care noi ii sustinem sunt mai putin importanti decat alti copii?

Printre ONG-urile ignorate de autoritati se numara si cele din domeniul sanatatii, cum ar fi Daruieste Viata, Daruieste Aripi, Inima Copiilor, MagiCamp, Fundatia pentru SMURD si multe altele.

Sunt organizatii care construiesc spitale, modernizeaza sectii de spitale din intreaga tara, asigura lunar conditii pentru ca sute de copii sa poata fi operati gratis.

Oana Gheorghiu, vicepresedinte la Daruieste Viata, a declarat pentru Ziare.com, dupa adoptarea ordonantei de urgenta, ca masura luata de Guvern este discriminatorie si spune ca ar fi trebuit aplicata in mod unitar.

"Este o masura discriminatorie. Guvernul nu doar ca a majorat la 3,5%, ci a dat posibilitatea si microintreprinderilor care sunt platitoare pe venit sa faca sponzorizari deductibile din acest impozit, dar doar catre asociatiile care au cel putin un serviciu acredidat. Ceea ce ni se pare ca este total discriminatoriu, in primul rand ca nu poti sa stabilesti ca anumiti benificiari sunt mai importanti decat altii.

De ce copiii bolnavi de cancer pe care noi ii sustinem fara a avea servicii acreditate, pentru ca nu se preteaza, sunt mai putin importanti decat copiii cu dizabilitati care beneficiaza de tratamente in centrele care au servicii acreditate? Consideram ca e absolut necesar ca Guvernul sa aplice in mod unitar si nediscriminatoriu la nivelul tututuror organizatiilor prevederile ordonantei.

Nu intelegm ce a avut in vedere Guvernul, cum a stabilit, care au fost criteriile de a acorda discriminatoriu aceste facilitati doar unor ONG-uri. Chiar am vrea sa aflam ce a stat la baza acestei decizii care este absolut incorecta fata de toate ONG-urile din tara asta care fac lucruri pentru copiii care provin din medii sarace, care nu au ce manca sau nu au cu ce merge la scoala daca nu sunt sustinuti de ONG-uri.

Cu acei copii ce se intampla? Cu ce sunt ei mai putin importanti? ONG-urile din educatie, sanatate, mediu au fost puse la colt in raport cu alte ONG-uri", ne-a declarat Oana Gheorghiu.

"Ne afecteaza existenta, nu ne vom mai putea desfasura activitatea"

La randul sau, Alina Patrahau Vasea, fondatorul ONG-ului Daruieste Aripi, a declarat pentru Ziare.com ca organizatiile traiesc din donatiile cotei din impozitul pe venit si ca masura luata de Guvern le afecteaza existenta.

"Este o masura foarte discriminatorie, mai ales ca ONG-urile chiar au facut ceva pentru pacienti, pentru educatia din Romania, pentru oamenii aflati in dificultate. Noi din asta practic traim, din asta ne luam donatiile sa putem sa facem reconstructii in spitalele de stat, sa putem sa ajutam pacienti, sa putem sa reconstruim sectii.

Ne afecteaza existenta, noi nu ne vom mai putea desfasura activitatea. Noi toti am pornit de la voluntariat, ajutand cazuri, pacienti bolnavi, apoi ne-am dat seama ca este mult mai important sa faci un ONG si sa te implici sa ii ajuti pe toti, la un nivel national si felul in care ii puteam ajuta era sa construim spitale, sa facem ceva in Romania", ne-a declarat Alina Patrahau Vasea.

O ordonanta cu dedicatie?


Si Alexandru Popa, presedintele Asociatiei Inima Copiilor, spune ca ordonanta data de Guvern pare una cu dedicatie, precizand ca toate ONG-urile ar trebui sa beneficieze de ea.

"Este vorba despre o impartire extrem de arbitrara pentru asociatiile si fundatiile care sunt prestatori de servicii sociale acreditate. Ele sunt foarte importante, dar credem ca si noi si inca multe alte organizatii sunt importante. Si noi nu avem dreptul de 3,5%, noi ne calificam pentru mai putin, pentru 2%.

Mi se pare o ordonanta cu dedicatie. Atata timp cat avem organizatii care au facut proiecte mari in sanatate, de o importanta extraordinara, ele merita ajutate. Ar trebui ca toate ONG-urile sa beneficieze de aceasta ordonanta", ne-a declarat Alexandru Popa.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Stiri cu si despre ONG #46564

Toate ONG-urile vor putea primi 3,5% din impozitul pe venit datorat statului de contribuabili

Guvernul aduce noi modificări la Codul Fiscal, pentru a permite tuturor ONG-urilor să primească de la contribuabili 3,5% din impozitul pe venit plătit de acestea statului, spune ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

În prezent, doar ONG-urile care furnizează servicii sociale pot primi 3,5% din impozitul pe venit, iar restul doar 2%.

Teodorovici susţine că a luat această decizie după ce a avut o discuţie „cu două doamne” care se ocupă de o clinică pentru copiii pe zona de oncologie. Această clinică nu este autorizată de Ministerul Muncii, dar Teodorvici a spus că face „lucruri foarte bune pentru români”.

„Am avut o discuţie cu două doamne, care se ocupă de o clinică de copii pe zona de oncologie. Nu sunt autorizaţi conform legii (înregistraţi ca furnizori de servicii sociale, n.r.), dar fac lucruri bune. Logic este să poată şi aceste ONG-uri să aibă dreptul de a primi acest transfer la 3,5%, nu la 2%, pentru a suplini scăderea de impozit (pe venit, n.r.) de la 15% la 10% Este una dintre propunerile pe care Ministerul Finanţelor le susţine. Sunt multe alte propuneri, venite din mediul economic, dar sunt măsuri pe care piaţa clar le va accepta”, a declarat luni ministrul Finanţelor, într-o conferinţă de presă.

Concret, criteriu care impunea ca doar furnizorilor de servicii sociale să li se vireze cota de 2% din impozitul pe venit ar putea fi eliminat, de anul viitor. „Nu cred că acel criteriu îşi mai are rostul, dacă noi spunem că extindem de la 2% la 3,5% cum era înainte. Noi am fost de bună credinţă, dar, la discuţia pe care am avut-o, la nivel de Guvern (în momentul în care a fost impus acel criteriu, n.r.), ONG-urile prezente n-au spus că sunt şi alţi colegi din ONG-uri care fac astfel de lucruri nefiind acreditaţi. Şi aceasta a fost ideea pe care s-a mers”, a detaliat Teodorovici.

Cu toate acestea, vor exista anumite reguli, respectiv înscrierea ONG-urilor într-un registru. „Cu alte cuvinte, vor fi nişte condiţii pe baza cărora, după aceea, pe baza înregistrării în registru, se vor primi aceste transferuri, de 3,5%. Aşa cum cere un sponsor unui ONG să prezinte rapoarte cu felul în care acei bani din sponsorizare au fost cheltuiţi şi statul român, printr-un raport al Curţii de Conturi, este obligat să facă acelaşi lucru. (...) Va fi mult mai simplu şi pentru ONG-uri, vor avea mai repede transferul de bani făcut, nu cum era în anii trecuţi, când dura luni de zile”, a explicat Teodorovici.
via
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Stiri cu si despre ONG #46854

Fiscalitate 2019/ Schimbări pentru ONG-uri în 2019. Vor trebui să se înscrie într-un registru la ANAF

Organizațiile neguvernamentale, pentru a continua să primească finanțare, vor trebui să fie înscrie în Registrul entităților/unităților de cult la Fisc. Această schimbare a legislației a fost acceptată de Ministerul Finanțelor și face parte din modificările Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 25/2018. Acestui act normativ i s-au adăugat la începutul săptămânii mai multe amendamente în Comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților, iar săptămâna viitoare ar urma să fie adoptate de Plen.

“Acum ei vor să creeze un registru la ANAF în care să urmărească ce fac asociațiile astea, că depun bilanțurile, că au o declarație că funcționează conform statutului ca să se asigure că banii respectivi care sunt cesionați din impozit sunt folosiți pentru niște scopuri sociale sau care este obiectul de activitate al asociației. Poate e o asociație de creștere a animalelor, dar să-și facă treaba pe acest domeniu, să nu toace banul pe altceva”, au declarat pentru HotNews.ro specialiști în fiscalitate.

În acest registru vor trebui să se înscrie toate asociațiile care vor să fie beneficiari.

“Creează un pic de birocrație la început dar apoi se intră, cumva, într-un normal. Poate era problema că sunt situații în care două sau trei persoane își fac o asociație, să spunem de vânătoare, și din firmele lor își mai fac sposorizări către asociația unde sunt membri. Vor trebui să demonstreze că asociația este una care își ține lucrurile la zi, dacă vine cineva să îi întrebe ce au făcut cu banii, pot să le arate”, au mai afirmat consultanții fiscali.

Vezi modificarile care vor avea loc aici.

Ce mai spune documentul:

“Entitățile nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, precum şi unităţile de cult, beneficiază de sumele prevăzute la alin. (1) dacă la momentul plății acestora de către organul fiscal sau angajatorul/plătitorul de venit figurează în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale prevăzut la art. 25 alin. (4^1). (3) Pentru contribuabilii prevăzuți la art. 68^1 alin. (7), art. 72 alin. (8), art. 78 alin. (6), art. 82 alin. (6), art. 101 alin. (12) și art. 123 alin. (4) obligaţia calculării şi plăţii sumei prevăzute la alin. (1) revine organului fiscal competent, pe baza cererii depuse de aceștia până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, sub sancțiunea decăderii”, se arată în document.

Distribuirea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venitul datorat poate fi solicitată prin cerere pentru aceiași beneficiari pentru o perioadă de cel mult 2 ani și va putea fi reînnoită după expirarea perioadei respective.

“Pentru contribuabilii prevăzuți la art. 123 alin. (3) obligaţia calculării şi plăţii sumei sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venit, revine organului fiscal competent, pe baza declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, depuse de aceștia până la data de 15 martie, inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor, sub sancțiunea decăderii”, menționează sursa citată.

Angajatorul/plătitorul de venit are obligația ca la momentul plății sumelor reprezentând până la 3,5% din impozitul datorat de persoanele fizice să verifice dacă entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiară figurează în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale prevăzut la art. 25 alin. (4^1).
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Stiri cu si despre ONG #46946

CNDR și FONSS solicită Ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici și premierului Dăncilă prelungirea termenului de depunere a declarației 230

13627093_10209863255156296_2219916548430910349_n.jpg


Consiliul Național al Dizabilității din România și Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale- FONSS solicită Ministrului Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici și premierului Viorica Dăncilă prelungirea termenului de depunere a declarației 230.

Organizațiile neguvernamentale își manifestă îngrijorarea cu privire la modificarea termenului de depunere a declarației 230, din 25 mai, cum a fost în anii precedenți, în 15 martie, astfel reducându-se la jumătate perioada în care ONG-urile pot desfășura campanii prin care solicită sprijin persoanelor fizice în ceea ce privește facilitatea fiscală.

Solicităm prelungirea termenului de depunere a declarației 230 până la data de 25 mai

,,Consiliul Național al Dizabilității din România atrage atenția că în România sunt active mii de organizații non-profit care oferă protecție uneia dintre cele mai dezavantajate categorii – persoanele cu dizabilități. Reducerea activității acestor organizații, prin lipsa fondurilor, ar contribui la creșterea exponențială a riscului de excluziune socială a persoanelor cu dizabilități.

Organizațiile neguvernamentale cunosc și satisfac nevoi ale acestei categorii, pe care gama serviciilor sociale instituționale nu le acoperă în mod curent.

România încă se confruntă cu dificultatea în organizarea unui sistem real și eficient de servicii sociale care să răspundă nevoilor cetățenilor, nevoi care se schimbă.

Pentru incluziunea persoanelor cu dizabilități, ONG-urile de profil au în vedere perspectiva dezvoltării individuale a beneficiarilor. Majoritatea instituțiilor nu pun accentul pe dezvoltarea abilităților de viață independentă, motivul fiind lipsa resurselor umane specializate, în vreme ce ONG-urile oferă gratuit astfel de servicii.

ONG-urile contribuie substanțial la incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilități prin furnizarea accesului la programe de abilitare și reabilitare.

Multe persoane cu dizabilități vor pierde semnificativ posibilitatea de susținere din partea ONG-urilor de profil prin modificarea termenului de depunere a declarației 230, de la 25 mai, cum a fost în anii precedenți, la 15 martie, în condițiile în care noul formular a fost aprobat în data de 11 ianuarie’’, a declarat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilității din România.

O cercetare anuală a FONSS, privind sursele de finanțare ale celor 35 de membri ai federației- furnizori serioși de servicii sociale- arată că în anul 2017, veniturile au provenit din finanțări publice locale în proporție de doar 5,01% , din subvenții și alte alocații doar 3,51%, economie socială 22,12%, fonduri europene 12,51% și donații și sponsorizări 45,42% .

Considerăm că atât timp cât, conform cercetării noastre, doar 25 dintre membrii federației, furnizori privați de servicii sociale, au returnat bugetului de stat sub formă de taxe și impozite pe salariile angajaților 25.117.030,52 lei (aproximativ 5,6 milioane de euro) și au furnizat servicii sociale pentru 92.358 de beneficiari (servicii specializate sau în comunitate) importanța existenței acestor instituții este de necontestat.

În condițiile în care, în România nu funcționează decât în foarte mică măsură mecanismul achiziției de servicii de la furnizorii privați și există foarte puține alte mecanisme de finanțate pentru servicii sociale, resursele private sunt deopotrivă o modalitate de responsabilizare a cetățenilor față de comunitate, dar și una de finanțare pentru ONGuri.

”Salutăm faptul că ati făcut eforturi pentru un proces corect de verificare a alocării sumelor exact către organizațiile spre care a direcționat persoana banii. În continuare însă, timpul de procesare al formularelor de către ANAF este imprecis, organizațiile neguvernamentale neputând estima când este finalizat acest proces în fiecare an.

Mai sunt și alte măsuri fiscale cu impact negativ asupra finanțării ONGurilor, cum ar fi trecerea de la impozitul de profit la cel pe venit, care a reprezentat o problemă pentru noi, deoarece vor scădea mult sumele colectate.

Așadar, vă solicităm reanalizarea termenului anunțat și lărgirea lui, astfel încât să permiteti cetățeanului să susțină prin direcționare din impozitul pe venitul global, cauzele care consideră că merită suportul lui, pentru că, practic, orice regulă care ar duce la diminuarea accesului la a face donații și sponsorizări are un impact major direct asupra beneficiarilor de servicii sociale”, a declarat Mihaela Munteanu, director de advocacy al FONSS.

Organizații CNDR:

Asociația Distroficilor Muscular din România
Asociația Nevăzătorilor din România – ANR
Asociația Națională a Surzilor din România – ANSR
Asociația Invalizilor de Război Nevăzători din România – AIRN
Asociația RENINCO
Asociația Persoanelor cu Handicap Neuromotor din România – AHNR
Asociația Persoanelor cu Handicap Neuromotor – Argeș
Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România
Asociația Aripi
ASPIIR – Asociația Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România
Asociația CONIL
Asociația persoanelor cu handicap “Sporting Club” Galați
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – APAA
Fundația Română pentru Persoane cu Handicap Vizual “Prietenii Nevăzătorilor
Asociația “Ridică-te și umblă”
Asociația Maternity, Advocacy, Medicină, Educație M.A.M.E.
Asociația Română de Psihiatrie Medico-legala
Asociația THEOEMYDOR
Asociația Transplantaților din România
Federația Sindicatelor Asistenților Personali ai Persoanelor cu Handicap
Asociația Sportivă Mereu Împreună pentru Oameni
Asociația Română de Hemofilie

Organizații FONSS:

Asociația Blijdorph România
Asociaţia „Centrul Daniel” Bacău
Asociatia Umanitară Concordia
Asociatia Four Change
Fundația Alături de Voi România
Centrul de Dezvoltare Socială
Organizația Salvași Copiii Iași
Asociația Alternative Sociale
Fundația Iosif
Centrul Diecezan Caritas Iași
Fundația COTE
Fundația Word Vision
Fundația Star Of Hope
Fundația Serviciilor Sociale Bethany
Fundația Ancora Salvării
Fundația de Sprijin Comunitar Bacău
Asociația Betania
Fundația Enable
Fundația Solidaritate și Speranța Iași
ANCAAR – Filiala Iași
Fundația de Dezvoltare Locală Speranța Tg Neamț
Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina
Fundația Păpădia
Fundația Centrul de Mediere și Securitate Comunitară
Fundația Inimă de Copil Galați
Asociația Bunul Samaritean Nicorești Galați
Asociația Pro ACT Suport
Fundația Corona
Fundația Il Chicco Iași
Fundația “Un Coup de Main d’Emmaus” Iași
Fundatia Yoyo
Asociaţia de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi Speciale – Luceafărul, Neamţ
SOIR- Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual
SOS Satele Copiilor Romania
Buna ziua Copiii din Romania

Asociații independente care susțin demersul:

Filiala București a Asociației Distroficilor Muscular din România

Filiala Arad a Asociației Distroficilor Muscular din România

Asociația Calea spre Acces

Asociația de Sprijin a Copiilor Handicapați Fizic din România

Asociația Handicapaților Fizic din Satu Mare

Asociația IHTIS

Asociația SM SPEROMAX Alba

Asociația Persoanelor cu Dizabilități Fizice Dej

Asociația pentru Persoane cu Dizabilități Fizice „Sf. Haralambie” Brașov

Asociația PRO STEM CELL

Asociația Rebeca faith-hope-love

Asociația Down Plus București

Persoane de contact:
• Consiliul Național al Dizabilității din România, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. (persoană de contact Daniela Tontsch – președinte)
• Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale FONSS- Str. Sf Andrei, nr. 67, Iași, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., tel. 0740 513 864 (persoana de contact Mihaela Munteanu- director de comunicare si advocacy).
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6746
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Stiri cu si despre ONG #47015

Cum ar putea ANAF să blocheze activitatea ONG-urilor de la 1 aprilie: le obligă să se înscrie într-un registru care nu există

Toate ONG-urile din România sunt obligate prin lege să fie înscrise într-un nou registru la ANAF pentru a mai putea beneficia de finanțare - donații și sponsorizări - începând cu data de 1 aprilie. Problema este că ONG-urile sunt puse de statul român într-o situație absurdă - cu doar două săptămâni înainte de termenul-limită, registrul nu există. Contactați de HotNews.ro, reprezentanții unora dintre cele mai active ONG-uri din România pe zona de campanii sociale - Dăruiește Viață, Salvați Copiii și MagiCamp - spun, pe o singură voce, că obligativitatea de a se înscrie în noul registru, care nici măcar nu există în acest moment, le îngreunează activitatea, riscând să se ajungă chiar la blocarea accesului la finanțare.

ANAF: Registrul va fi disponibil pe 1 aprilie
Contactați de HotNews.ro, reprezentanții ANAF spun că "Acel registru va fi disponibil pe site-ul ANAF începând cu 1 aprilie pentru că din acea dată se aplică prevederile. Așteptăm să apară un ordin în ceea ce privește modalitatea de înscriere a informațiilor în registru. Pentru a se putea înregistra în acel registru, ONG-urile trebuie să depună o cerere la organul fiscal de care aparțin, la care va fi anexată o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că desfășoară activitatea în domeniul pentru care a fost constituit acel ONG. ONG-ul să nu aibă datorii mai vechi de 90 zile, să aibă bilanțurile depuse și să nu fie declarat inactiv fiscal."

Ce efecte are însă faptul că registrul va fi funcțional abia începând din 1 aprilie? Pe lângă îmbulzeală (toate ONG-urile vor fi nevoie să stea la coadă să se înscrie în aceeași zi), înseamnă și că procedura de înscriere a ONG-urilor în registru va începe abia la data la care legea le obligă să fie deja înregistrate acolo pentru a mai putea beneficia de finanțare. Nu este clar nici cât poate dura procedura de înscriere în sine.

Citeste mai mult... ;)
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan

Rasp: Stiri cu si despre ONG #47069

Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un document interesant care ar putea finanța servicii ale ONG-urilor persoanelor cu dizabilități

image-2018-08-10-22632193-70-ministerul-muncii-e1555327804219.jpg


Ministerul Muncii și Justiției Sociale a anunțat aprobarea Ordinului Nr.743 din 9.04.2019 privind Metodologia de selectare şi finanţare a proiectelor în domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi pentru anul 2019, se menționează într-un comunicat emis de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

Având în vedere:

– Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

– Hotărârea Guvernului nr. 268/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare;



– Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, cu modificările şi completările ulterioare;

– Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările și completările ulterioare;

– Hotărârea Guvernului nr. 50/2015 privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, cu modificările şi completările ulterioare;

– Hotărârea Guvernului nr. 12/2017 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, cu modificările şi completările ulterioare;

– Referatul de aprobare al Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități nr. 3166/SPP/27.03.2019;



În temeiul art.17 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 12/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul muncii și justiției sociale emite următorul ordin:

Art. 1 Se aprobă Metodologia de selectare şi finanţare a proiectelor în domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi pentru anul 2019, cuprinsă în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2 Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul muncii și justiției sociale Marius-Constantin Budăi

Conform Metodologiei de selectare şi finanţare a proiectelor în domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi pentru anul 2019, Proiectele finanțate de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, denumită în continuare Autoritatea finanțatoare, din fonduri publice alocate de la bugetul de stat cu această destinație prin bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, sunt menite să determine creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități și vor respecta prevederile Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități ratificată prin Legea nr. 221/2010, precum și prevederile Strategiei naționale „O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilități 2016-2020” aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 655/2016”.

METODOLOGIA de selectare și finanțare a proiectelor în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități pentru anul 2019
  • Mona si Dan
  • Avatarul lui Mona si Dan
  • Deconectat
  • Platinum Member
  • Posts: 6746
  • Thank you received: 732
  • Karma: 15
" Daca batranetea ar putea si tineretea ar stii ..."
Noi, Mona si Dan ne bucuram de solidaritatea noastra, a tuturor forumistilor. Aveti admiratia noastra !
Fiind aici, simtim prietenia voastra.
Ultima editare: by Mona si Dan.
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Petru

Rasp: Stiri cu si despre ONG #47389

ONG-urile mici pot obține finanțări în 2020 în valoare totală de 500.000 de euro, prin programul Start ONG

ONG-urile mici pot obține finanțări în 2020 în valoare totală de 500.000 de euro, prin programul Start ONG. Din 1 martie 2020, se relansează Start ONG, primul și singurul program de finanțare din România dedicat ONG-urilor mici sau a celor aflate la început de drum. Finanțarea totală acordată în 2020 pentru dezvoltarea micilor ONG-uri este de 500.000 de euro și își propune susținerea a aproximativ 130 de proiecte.

start-ONG.jpg


Programul Start ONG, lansat în 2019 de Kaufland România în colaborare cu Asociația Act for Tomorrow, a fost conceput pentru a oferi sprijin financiar ONG-urilor mici sau recent înființate, din întreaga țară, dar și instituțiilor publice din sfere precum educația (grădinițe, școli, licee) și cu rol social (cantine, centre pentru persoane vârstnice și copii). Acestea pot înscrie proiecte din domeniile educație, mediu, sănătate, social și cultură și pot obține finanțări de până la 10.000 de euro fiecare.

În 2020, programul va oferi finanțări și grupurilor de inițiativă civice, pentru a contribui la dezvoltarea acestora, astfel ca, prin proiectele derulate, acestea să aducă un plus valoare în comunitățile în care activează. De asemenea, în cadrul ediției din acest an, va crește suma alocată pentru proiectele de 5000 de euro.

Proiectele propuse pentru finanțare trebuie înscrise pe platforma www.startong.ro, începând cu data de 1 a fiecărei luni calendaristice, pe durata a 10 luni, iar primul apel va fi lansat în 1 martie 2020. Tot pe această platformă sunt disponibile și noile informații referitoare la regulile de aplicare, evaluare și finanțare a proiectelor. Evaluarea proiectelor înscrise va fi realizată de către Asociația Act For Tomorrow, în ordinea solicitărilor primite până la epuizarea bugetului lunar, iar proiectele neevaluate vor putea fi înscrise în competiție în următoarele apeluri lunare.

Organizațiile pot aplica pentru unul dintre cele 3 praguri de finanțare:
・ pragul I, cu o valoare de până la 1.000 de euro;
・ pragul II, cu o valoare cuprinsă între 1.000 și 5.000 de euro;
・ pragul III, cu o valoare cuprinsă între 5.000 și 10.000 de euro.

În 2019, 164 de proiecte din 36 de județe au fost finanțate prin programul Start ONG, având 57.234 de beneficiari direcți.

”€Ne face mare plăcere să anunțăm deschiderea anului II al programului Start ONG. Ne-am convins cât este de necesară o finanțare ușor accesibilă, mai ales pentru ONG-uri mici și la început de drum, care nu au acces la resurse în mod constant. În același timp, ne bucurăm să continuăm parteneriatul cu Act For Tomorrow, care coordonează cu mare dăruire buna desfășurare a programului și în plus oferă expertiză ONG-urilor participante.” – Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

“€Ne bucurăm că și în acest an putem contribui la susținerea activității derulate de organizațiile mici și instituțiile publice educaționale și sociale. Ediția din 2019 a programului Start ONG ne-a demonstrat că, organizațiile pot derula proiecte cu impact semnificativ dacă au parte de sprijin financiar accesibil prin proceduri simplificate care să corespundă nevoilor lor. Prin acest program ne aducem aportul la dezvoltarea sectorului non-guvernamental din România și la schimbarea în bine a comunităților în domenii cheie pentru dezvoltarea țării.” – Andrei Coșuleanu, Președintele Asociației Act For Tomorrow

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 magazine, 132.000 de angajați în 8 țări și o rețea de 127 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”・ sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro.

Despre Asociația Act For Tomorrow

Act for Tomorrow este un ONG creat de o echipă de oameni pasionați și dedicați, care și-au propus cu resursele lor să contribuie la dezvoltarea unei lumi mai bune, mai responsabile și curate. Își concentrează resursele și know-how-ul pentru realizarea unor proiecte sub umbrela sustenabilității și a creativității care să aibă impact direct atât asupra cetățenilor, cât și a zonelor defavorizate din România și sunt implicați în sfera domeniilor de mediu, dezvoltare durabilă și voluntariat.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.

Rasp: Stiri cu si despre ONG #47532

UPDATE: S-a decis: Mai puține ONG-uri o să depună declarația cu beneficiarii reali și alte simplificări votate azi

Activitatea asociațiilor și fundațiilor (supranumite ONG-uri) va fi mult simplificată în curând, conform unui proiect de lege adoptat azi la Camera Deputaților și care va fi trimis șefului statului pentru promulgarea prin decret. Printre altele, o să se simplifice înființarea ONG-urilor și declarația privind beneficiarii reali o să fie depusă mai rar și de mai puține asociații și fundații.


Pentru a se aplica, proiectul de lege mai trebuie promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial. Iată cele mai importante schimbări prevăzute în documentul ce deja trecuse de Senat în septembrie 2020.

1. Dacă asociațiile și fundațiile sunt constituite doar din persoane fizice, nu va mai fi necesară declarația privind beneficiarii reali la depunerea dosarului de înscriere a unei asociații sau fundații în registrul ONG-urilor ținut de autorități. În prezent, declarația este obligatorie la înregistrarea oricărui ONG.

2. Fără declarație anuală privind beneficiarii reali. Mai precis, această obligație declarativă va dispărea complet pentru asociații și fundații. În prezent, declarația trebuie depusă anual, până la 15 ianuarie. Astfel, pe viitor, declarația va fi obligatorie numai la înființare și dacă ulterior apar modificări privind beneficiarii reali.

3. Fundațiile, înființate mai ușor. Activul patrimonial inițial al unei fundații va trebui să includă bunuri în natură sau în numerar cu o valoare totală echivalentă cu minimum de zece ori salariul minim brut de țară, valabil la data constituirii fundației. Acum, valoarea trebuie să echivaleze cu minimum de o sută de ori salariul minim brut.

4. Fără act constitutiv pentru asociații și fundații. Pentru a dobândi personalitate juridică, asociațiile și fundațiile vor scăpa de nevoia actului constitutiv - va fi necesar numai statutul, iar acesta va putea fi un înscris sub semnătură privată, nu autentic sau atestat de avocat. Totuși, statutul va cuprinde mai multe informații decât în prezent.

5. Fără acordul vecinilor pentru ONG-uri. La depunerea actelor doveditoare ale sediului, la înscrierea asociației sau fundației în registrul amintit, nu va fi necesar avizul privind schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință. Însă asta numai dacă se declară pe propria răspundere că asociația sau fundația nu va desfășura activitate la sediul respectiv.

Atenție! Proiectul de lege nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, trebuie promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
  • daniel
  • Avatarul lui daniel
  • Deconectat
  • Administrator
  • Cuget, deci exist!
  • Posts: 16143
  • Thank you received: 5260
  • Karma: 40
Respecta-te pe tine insuti si ceilalti la randul lor te vor respecta!
Administratorul a dezactivat accesul public la scriere.
Următorii utilizatori v-au mulțumit: Mona si Dan