este implantul cu celule considerat sigurO celula este o unitate de foarte de baza structurala si functionala a vietii. In timp ce bacteriile sunt unicelulare, deoarece acestea constau doar de o singura celula, oamenii sunt considerate multicelulare in care au literalmente mii de miliarde de celule.

Aceste celule simple sunt cunoscute ca celule stem. Ce inseamna acest lucru, este faptul ca o celula stem este de fapt o celula care nu are inca un loc de munca specific in organism. Celulele stem sunt celule imature, nespecializate in organism, care sunt in masura sa creasca in tipuri de celule specializate, printr-un proces cunoscut sub numele "diferentiere". Exista doua surse primare de celule stem: celulele stem embrionare si celulele stem adulte, acesta din urma, care sunt gasite in multe organe si tesuturi in corpul uman, inclusiv pulpa dentara continute in dinti.

Celulele stem au proprietatea de a se putea diferentia in orice tip de celula a organismului, putand fi folosite, teoretic, pentru vindecarea oricarei boli somatice. Practica, insa, nu pare sa sustina la fel de optimist teoria, deoarece apare dificultatea de a determina celulele stem sa se diferentieze, adica, sa se transforme intr-un anumit tip de celula.

Interviu cu Dr. Vasile Astataroaie, Presedintele Colegiului Medicilor din Romania

"Celulele stem reprezinta o speranta, dar in prezent sunt doar o iluzie"

Presedintele Colegiului Medicilor din RomaniaDe aproape doi ani, in randul viitoarelor mame din Romania s-a creat o adevarata "moda", intretinuta de firmele de profil, in a recolta si pastra celule stem din cordonul ombilical, la nasterea copilului. Reprezentantii acestor firme le asigura pe femei ca celulele pot fi conservate pe termen nelimitat si ca pot fi utilizate pentru tratarea mai multor tipuri de afectiuni de care copilul s-ar putea imbolnavi la un moment dat.

Unii specialisti contrazic aceste argumente, sustinand ca celulele stem reprezinta, in prezent, obiect de cercetare in laborator, in vreme ce obstetricienii recomanda mamelor prelevarea de celule, considerand ca reprezinta o speranta care merita orice efort. Despre cat de mic e pasul dintre o cercetare serioasa si vanzarea de iluzii ne-a vorbit prof. univ. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

  • In primul rand, domnule profesor, as vrea sa ne explicati ce sunt celulele stem, cum pot fi definite?

Ca sa vulgarizam putin, celulele stem sunt celule nediferentiate, adica cele care nu au inca un anumit rol si care se pot diferentia in orice tip de celula. De aceea se spune despre ele ca sunt omnipotente. Aceste celule sunt embrionare, insa si dupa nastere raman o serie de celule stem, care nu mai sunt, insa, omnipotente, ci doar pluripotente, ceea ce inseamna ca se pot diferentia in anumite tipuri de celule. De aceea exista insistenta de-a se face cercetarile si tratamentul (daca se va dovedi ca exista un asemenea tratament) cu celule stem embrionare, care sunt omnipotente, si mai putin cu celule stem pluripotente.

Singurul domeniu in care pot fi utilizate celulele stem pentru terapie este transplantul medular.

  • De ce este atat de controversata cercetarea cu acest tip de celule?

Este un domeniu de cercetare, dar si unul care ridica mari probleme etice, uneori chiar la limita cu escrocheria. Controversele vin din faptul ca embrionul devine nu fiinta, nu persoana, nu subiect, ci un obiect pe care se fac experimente. In al doilea rand intervine faptul ca se creeaza iluzia, determinata de cercetatori si de mass-media, ca aceste celule stem vor fi leacul universal pentru toate bolile. Deja circula, in opinia publica si in unele medii medicale mai putin familiarizate cu acest domeniu, ideea ca, in acest moment, 60 de boli, printre care si bolile neurologice, pot fi tratate cu celule stem.

Atentie, insa! Pana acum singurul domeniu in care pot fi utilizate celulele stem pentru terapie este transplantul medular. In rest nu s-a dovedit stiintific nimic si de aceea cei care sustin ca pot fi tratate si alte boli nu sunt decat niste vanzatori de iluzii. Asa sunt cei din China, unde se duc oamenii si cheltuiesc mii si mii de euro pentru asemenea tratamente, pentru care, deocamdata, nu avem nici o dovada. Se intampla cu celulele stem ce s-a intamplat cu ceva vreme in urma si cu terapia genica. Acum 12-14 ani toata lumea spunea ca bolile vor fi vindecate prin terapie genica. Ideea a fost lansata pe piata fara a avea la baza cercetari serioase de laborator. A trebuit sa moara doua persoane pentru ca teoria sa se intoarca in laborator, si de atunci nu s-a mai auzit nimic despre aceasta chestiune. Si celulele stem, in acest moment, dupa opinia mea, nu sunt decat o mare iluzie. Reprezinta o speranta, dar in prezent - doar o iluzie.

Romania, o piata buna pentru firmele de profil

  • Cat de serioasa este metoda de prelevare a celulelor stem din cordonul ombilical, la nastere, si pastrarea lor in regim de "private banking", in acele centre despre care s-a scris atat de mult?

Toate aceste centre au si o mare conotatie comerciala. Pentru ca este "la moda“ sa recoltezi celule stem la nastere si sa spui ca l-ai protejat pe copil. In primul rand, deocamdata, nu stim cat traiesc ele in mediul de conservare si, in al doilea rand, acele celule, care sunt pluripotente, ar putea fi utilizate doar intr-un transplant medular, dar nu stim daca ele isi vor face efectul, cat timp isi vor face efectul si pe ce perioada protejam acel nou-nascut pentru o asemenea boala.

In Europa exista mai multe centre in care sunt pastrate celulele stem. Centrele din Romania colaboreaza cu celebrul centru din Slovacia. Din cate stiu, se vor deschide si in Romania banci de celule stem, sub supravegherea Agentiei Nationale de Transplant. S-a vazut ca Romania este o piata foarte buna si atunci aceste centre si-au gasit foarte bine locul. Nu am vazut ca ceea ce se intampla la noi, legat de acest subiect, sa se intample si in alte tari.

  • Cum se procedeaza totusi in pastrarea celulelor, pentru ca spuneati mai devreme ca nu se stie cat pot rezista ele in timp?

Se recurge la metoda crioconservarii, dar nu se cunoaste cat vor putea fi pastrate. Incepand aceasta activitate cu doar 7-8 ani in urma, deocamdata nu stim decat ca celulele stem au rezistat 7-8 ani; n-avem nici o certitudine ca ele vor fi viabile si dupa 15, 20 sau 50 de ani. Potrivit informatiilor mele, nici macar banca de celule stem din Slovacia, cea atat de cunoscuta, nu garanteaza decat 15 ani, deci nu pentru toata viata. Sa ne-ntelegem bine, ele se pot pastra foarte mult, fara indoiala, dar, in acest moment, garantia ca vor fi eficiente nu poate sa o dea nimeni pentru mai mult de 15 ani.

"Mama trebuie sa fie informata corect"

  • Asadar, ati recomanda mamelor sa recurga la un asemenea gest, la nasterea copilului?

Poate sunt mai traditionalist, dar nu as recomanda, mai ales la preturile care exista acum, dar, in acelasi timp, nu poti sa lupti cu o iluzie. Numai cu un fapt concret poti. Asa ca, daca cineva considera, pentru constiinta proprie, ca isi protejeaza copilul, nu poti face nimic pentru a-l impiedica. Singurul aspect asupra caruia eu insist este ca mama sa fie informata corect, sa i se spuna ce se poate si ce nu se poate acoperi cu celulele stem, in asa fel incat ea sa ia decizia in cunostinta de cauza. Pentru ca, vedeti, daca omul vrea sa plece la vindecatorul din Insulele Fuji sau din Brazilia, nu poti sa-l opresti, dar, macar, poti sa-l informezi corect.

  • Exista in Romania un cadru legislativ referitor la cercetarea si tratamentul cu celule stem?

La noi nu exista inca o reglementare a cercetarii si a terapiei cu celule stem. Insa, tarile din Uniunea Europeana (UE) au reglementari foarte ferme si, dupa cum s-a vazut, cea mai liberala tara in cercetarile pe fiinta umana, care este Marea Britanie, de-abia acum a autorizat, in anumite conditii, sa se utilizeze, in cercetare, celule stem embrionare.

  • De unde a pornit "avalansa" aceasta a iluziei ca totul poate fi tratat prin aceasta metoda?

Totul a pornit, aproape concomitent, si din America, si din Europa. In acest moment, in cercetarea stiintifica exista o competitie foarte dura. Ceea ce duce chiar la elaborarea unui program de marketing pentru a obtine finantarile pentru continuarea cercetarilor. In aceasta competitie dura, in care sunt in joc sume mari de bani, se utilizeaza toate mijloacele si aceasta este si ratiunea pentru care orice cercetare trebuie sa fie supravegheata de un comitet etic, care sa mai puna frana. In al doilea rand, intervine si dorinta oamenilor de miracol. Intr-o societate secularizata, stiinta pare sa fie pusa pe post de Dumnezeu. In dorinta de a avea miracole, si societatea le primeste cu bratele deschise. Se spune: "s-a dovedit stiintific de catre cercetatori".

Uitam insa ca acei cercetatori sunt tot oameni, ca au interesele lor si, sa spunem cu o expresie mai plastica, "mulg" din rezultate ca sa iasa cat mai mult, ca lanseaza uneori jumatati de adevaruri si nu adevarul integral, ca ei doresc sa se afirme si au si orgoliu profesional. Incat, Bergson, comparand cu Infernul lui Dante, vorbea despre cele noua cercuri ale Infernului in cercetarea stiintifica, incepand de la o cercetare care este fara rezultat si tu ii dai un rezultat si terminand cu a modifica rezultatul cercetarii numai pentru a obtine un efect pe piata.

  • Celulele stem raman, fara doar si poate, un domeniu deschis cercetarii. Credeti ca va fi posibil sa consideram, candva, celulele stem o terapie general valabila?

50% da, 50% nu. Trebuie sa existe prudenta. Cred ca in cercetarea de varf din domeniul biologiei cam 20-25% dintre cercetatori se axeaza pe acest domeniu, ceea ce inseamna ca este de mare interes, dar, ca intotdeauna, nu trebuie sa ne pronuntam decat in momentul in care avem rezultatele certe. Pana acum avem doar ipoteze de lucru, unele confirmate, dar metoda nu poate fi inca utilizata in practica, cu exceptia transplantului medular, dar care se face cu celule pluripotente. Asta a fost dovedit. Mai ales in cazul autogrefei, dar si in cazul heterogrefei, este o metoda mai rapida si mult mai utila decat metoda clasica.

*****

Celulele stem sunt privite cu scepticism

Prof. univ. Viorel SerbanTransplantul cu celule stem este privit cu scepticism de unii medici timisoreni, astfel ca aura de panaceu al acestor miraculoase celule pare sa paleasca in fata evidentelor.

Prof. univ. Viorel Serban, seful Clinicii Medicina Interna III - Diabet a Spitalului Judetean Timisoara, a declarat ca celulele stem nu pot trata diabetul, iar acestea nu pot constitui o certitudine nici in viitorii ani.

"Celulele stem nu au un viitor nici in urmatorii zeci de ani, niciunde in lume. Exista cateva centre in lume, unde s-au facut cateva transplanturi, dar nu dureaza. Rezultatele sunt putine, iar riscurile sunt foarte mari", a declarat diabetologul timisorean. El a explicat ca procesul "tehnologic" in sine este extrem de complicat pentru organism, si anume, sa transforme celula nediferentiata intr-una specializata, proprie unui anumit sistem: osos, cardiac, pancreatic, nervos. In opinia specialistului, eventualitatea ca celulele stem sa poata da rezultate sigure ar putea fi estimata peste circa o jumatate de veac.

Cardiologul prof. univ. Iosif Stefan Dragulescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie 'Victor Babes' din Timisoara, si-a exprimat, la randul sau, scepticismul cu privire la capacitatea celulelor stem de a deveni salvatoarele nemuririi. "Este foarte dificil sa transformi aceste celule nediferentiate in celule specializate si sa poti apela la ele cu certitudinea ca vei rezolva traumele produse de un infarct de miocard, spre exemplu", a spus profesorul Dragulescu.

Unii bolnavi din Timisoara, depistati cu diabet zaharat, de teama de a nu deveni insulino-dependenti, au apelat la remedii naturiste care ar stimula producerea de celule stem la adult si care le-ar reface pancreasul endocrin, responsabil de secretia de insulina in organism.

Felicia Vladeanu, diagnosticata cu un diabet incipient, a relatat ca a urmat o astfel de cura naturista si timp ce sase luni si-a luat cu constinciozitate pastilele pentru care platea lunar cate 450 de lei. "Am vazut o reclama la televizor si am apelat la acea firma'" a spus femeia, care, desi incearca sa se si autosugestioneze ca s-ar fi vindecat de diabet, recunoaste ca, daca nu respecta cu strictete regimul alimentar sau daca este stresata, glicemia ii salta peste limita admisa si, atunci, apeleaza la tratamentul alopat prescris de medicul de familie.

In urma cu doi ani, la Spitalul Judetean Timisoara a avut loc un transplant de celule stem, care nu a fost autorizat, din cauza lipsei acreditarii de la Agentia Nationala de Transplant. In lipsa transplantului, beneficiarul, care suferise o interventie chirurgicala la membrul inferior, risca sa-si piarda piciorul.

In cazul diabetului zaharat de tip 1, care este o boala cauzata de productia scazuta de insulina de catre celulele pancreatice, celulele stem ar trebui diferentiate in celule pancreatice de tip beta. Potrivit unor studii recente, cercetatorii au reusit sa descopere metoda ce face ca celulele stem sa secrete proteina care stimuleaza diferentierea celulelor stem in celule pancreatice beta in proportie de 20%.

De asemenea, s-a reusit separarea celulelor beta de restul celulelor si se spera ca acestea vor secreta insulina dupa injectarea lor in organism.

Pe de alta parte, la NeuroVita - Moscova a fost prezentat, recent, primul caz de tumora aparuta in urma transplantului de celule stem. Potrivit oamenilor de stiinta rusi, formatiunile tumorale s-au dezvoltat, afectand creierul si maduva baiatului, la 4 ani dupa ce acesta a inceput sa faca tratament cu celule stem pentru o boala neurodegenerativa rara (ataxie teleangiectazica). Dupa analiza tumorii, s-a concluzionat ca materialul genetic este diferit de cel al celorlalte tesuturi proprii pacientului.

De asemenea, rozatoarele injectate cu celule stem au dezvoltat tumori.

*****

Biserica Ortodoxa Romana se opune utilizarii celulelor stem embrionare

Patriarhul Bisericii Ortodoxe RomaneCercetarea in domeniul celulelor stem a starnit in randul specialistilor in domeniu, dar si in opinia publica, discutii contradictorii legate de felul in care se face cercetare pe aceste celule. In fapt, intervine o problema de etica, deoarece celulele stem embrionare, cele mai potrivite pentru cercetare, se recolteaza de la embrioni umani proveniti din clinicile de fertilizare in vitro, in acest mod embrionul uman devenind nu o fiinta, ci un cobai.

Din acest punct de vedere, pozitia Bisericii Ortodoxe Romane este una ferma, de respingere a utilizarii celulelor stem prelevate din embrionii umani. "Exista specialisti care cred ca pot trata cu celulele stem absolut orice. Este un optimism exagerat. Biserica are rezerve in ceea ce priveste utilizarea celulelor stem recoltate de la embrioni umani. Si, din acest punct de vedere, chiar se opune folosirii embrionului uman pentru recoltarea celulelor stem. Dar, nu are nici o retinere daca celulele sunt prelevate din orice alt tesut si, dupa ce sunt pregatite in laborator, sunt folosite pentru tratarea anumitor maladii. Se spunea, pana acum, ca celulele stem prelevate din alte tesuturi ar putea sa ajute la tratarea a doar 70% dintre maladiile care s-ar putea trata cu cele prelevate din embrionul uman. Statisticile cele mai recente arata insa ca sunt succese mai mari cu celulele recoltate din alte tesuturi. Prin urmare, Biserica este impotriva extragerii celulelor stem din embrioni, dar ne bucuram cu totii cand putem trata anumite maladii folosind celule stem din cu totul alte tesuturi, salvand, in felul acesta, viata umana. La fel de mult, Biserica respinge ideea crearii de embrioni umani prin clonare sau folosirea embrionilor rezultati in urma avorturilor, pentru astfel de proceduri", a declarat preotul Vasile Raduca, secretarul Comisiei de Bioetica a Patriarhiei Romane.

Recoltarea nu presupune nici un risc

Procedura recoltarii celulelor stem din cordonul ombilical a ajuns si in Romania, in ultimul an numeroase femei recurgand la aceasta metoda, gandindu-se ca astfel si-ar putea ajuta, in viitor, copiii. Potrivit medicilor care practica acest tip de prelevare, procedura nu comporta nici un efect negativ asupra mamei sau nou-nascutului. "Metoda consta in punctionarea cordonului ombilical, iar printr-un dispozitiv din material plastic sangele este recoltat intr-o punga speciala. Ulterior, se introduce o cantitate foarte mica de heparina, un medicament anticoagulant, care are rolul de a preveni coagularea sangelui in timpul transportului, pana se depoziteaza. Operatia poate fi realizata atat in caz de cezariana, cat si la nasterea naturala, pentru ca nu comporta niste timpi deosebiti. Pentru un medic experimentat, durata acestei operatiuni este de doar 30 de secunde. In acest domeniu nu pot exista cazuri de malpraxis din doua motive: in primul rand este, totusi, o manevra avizata de Agentia Nationala de Transplant, iar apoi nu este intepat nici produsul de conceptie (fatul), nici mama, ci doar cordonul ombilical, care oricum se arunca", a explicat dr. Nicolae Ioanid, Seful Clinicii Obstetrica I de la Maternitatea "Cuza-Voda" din Iasi.

Sangele recoltat este pastrat prin criogenare

Recoltarea de sange din cordonul ombilical este o procedura la care multe dintre mamele cu posibilitati materiale apeleaza, gandindu-se la protejarea, mai tarziu, a sanatatii copilului lor. Firmele specializate garanteaza manipularea corecta a produsului, acest fapt fiind atestat printr-un certificat pe care medicul care a efectuat prelevarea il primeste si care prevede data prelevarii, volumul de sange recoltat, numele clientului si, foarte important, conditiile in care sangele a ajuns la banca, adica daca este sau nu este contaminat. "De altfel, pacienta plateste manevrele si taxa de depozitare abia cand s-a constatat ca proba respecta toate conditiile, din punctul de vedere al bancii care depoziteaza", a subliniat dr. Ioanid. Odata efectuata prelevarea, se ia legatura imediat cu firma de curierat rapid, care preia punga de sange si o transporta la centrul de depozitare. Pe durata transportului este respectata cu strictete temperatura optima de pastrare.

Sangele astfel prelevat ajunge in centrele de depozitare infiintate la Bucuresti, Timisoara si Cluj (in cazul firmelor care lucreaza cu banca din Slovacia). Acolo este pastrat prin criogenare. "Odata congelate, procesele enzimatice din celule sunt blocate. Astfel, celula nu se distruge. Celulele stem au un comportament usor particular fata de celelalte tipuri de celule, de asta ele pot fi pastrate mult timp prin criogenare", a mai explicat doctorul.

In cazul in care copilul de la care au fost prelevate celule stem la nastere are nevoie de acestea, pentru tratarea unei afectiuni, parintii iau legatura cu banca in care acestea au fost depozitate. "Exista niste elemente de identificare a celulelor fiecarui pacient, legate de codul numeric personal, data la care au fost recoltate, numele parintilor. Apoi se urmeaza o intreaga procedura, sangele este decongelat si trimis, in conditii speciale, la clinica in care se va face tratamentul", a mai spus dr. Nicolae Ioanid.

Tariful aplicat de firma specializata in acest domeniu este de 3.270 de lei, suma in care intra prelevarea de sange placentar, transportul, prelucrarea si examinarea lui. In plus, in fiecare an trebuie achitata o taxa de depozitare, in valoare de 140 de lei.

Specialistii care practica prelevarea de celule stem considera metoda "o speranta" care merita efortul si chiar o recomanda viitoarelor mame. Acestia spun ca celulele prelevate din cordonul ombilical, dupa nastere, au capacitatea de a se transforma in anumite tipuri de tesuturi, care pot fi utilizate in tratarea anumitor boli, chiar daca cercetarile in acest domeniu sunt inca in derulare. "Fara sa fac reclama, sunt multi pacienti care s-au tratat in China de afectiuni de tip paraplegii, accidente vasculare. Acolo s-au demonstrat lucrurile astea. E adevarat ca domeniul este la inceput, dar asa a aparut si penicilina… In orice tratament, pana se demonstreaza efectele adverse sau raportul dintre rezultatele pozitive si cele negative, dureaza foarte mult. Dar eu zic ca-i o speranta foarte mare. Daca nu ma insel, mi se pare ca la Targu Mures s-a facut o interventie cu administrarea de celule stem la o persoana cu infarct miocardic, ceea ce e un mare succes. Romania nu are, deocamdata, aparatura necesara, dar altfel, ca tehnici si ca personal, lucrurile stau bine. Eu chiar cred ca se pot rezolva anumite lucruri prin aceasta metoda; chiar daca ar fi vorba numai de o singura boala, si tot e important", a declarat specialistul.

*****

Nota editorului: Acest articol nu este destinat sa ofere sfaturi medicale, diagnostic sau tratament.

Adauga comentariu

Codul de securitate
Actualizează