Premiu pentru cercetare "revolutionara" in medicina

Valentin Dragoi: Premiu pentru cercetare revolutionara in medicinaRomanul Valentin Dragoi se afla printre cei 17 laureati ai editiei 2010 a National Institutes of Health Director's Pioneer Award. Trofeul, decernat oamenilor de stiinta care propun solutii "revolutionare, de mare impact in probleme majore ale medicinei si cercetarii comportamentale".

"Valentin Dragoi, care propune un mod model pentru analizarea modului in care creierul proceseaza informatia, va primi un premiu in valoare de 3,5 milioane de dolari", se arata intr-un comunicat trimis evz.ro de University of Texas-Houston, acolo unde Dragoi este profesor.

Posibil pas inapoi in cercetarea celulelor stem

Posibil pas inapoi in cercetarea celulelor stemLa un an si jumatate dupa ce presedintele Obama a ridicat restrictiiile pentru finantarea guvernamentala a cercetarii celulelor stem embrionare umane, un judecator federal a declarat luni, 23 august, ca astfel de studii, sunt temporar in afara limitelor de finantare din bani publici, pe motiv ca violeaza o lege din 1996.

Decizia ar putea fi un pas inapoi devastator, pentru o stiinta promitatoare care are potentialul sa genereze noi tratamente si posibil chiar cure pentru boli cum ar fi diabetul si Parkinson - iar reactia cercetatorilor a fost rapida si acida.

Celule care pot reface muschiul inimii

Celule care pot reface muschiul inimiiCa nu sunt bani pentru spitale si ca ne pleaca medicii, asta vedem in fiecare zi. Ce nu stim este ca in Romania, medicina face si progrese. Vorbim de cercetarea in domeniul medical. Cercetatorii romani au descoperit celulele care alaturi de celulele stem ajuta la refacerea mult mai rapida a unui organ bolnav. Important este, spun cercetatorii, ca aceste celule, numite telocite, pot reface chiar si inima.

Reprogramarea celulelor stem adulte specializate

Reprogramarea celulelor stem adulte specializateIn ultimii 4 ani, oamenii de stiinta au progresat foarte mult in reprogramarea celulelor adulte specializate in celule stem, oferindu-le potentialul de a se transforma in oricare din celulele corpului. Aceasta este echivalentul stergerii trecutului unei persoane si inceperea unei vieti noi.

Dar un grup mare de oameni de stiinta americani, condusi de catre Kitai Kim au realizat o noua descoperire. Lucrand cu soareci, ei au aratat ca aceste celule reprogramate, sau denumite formal ”celule stem pluripotente induse” sau iPSCs, inca retin in memorie specialitatea lor din trecut. O celula de sange, de exemplu, poate fi transformata inapoi intr-o celula stem, dar ea inca retine o parte din fosta ei specialitate care ii constrange viitorul. Ar fi mai usor sa transformam aceasta celula inapoi intr-o celula a sangelui decat in, sa zicem, intr-o celula nervoasa.

Celulele stem in terapia cancerului

Celulele stem in terapia canceruluiCelulele stem pot constitui piatra de temelie a unei noi cercetari care va explica de ce atat de multe conduite terapeutice actuale ale cancerului dau gres.

Se pare ca majoritatea conduitelor terapeutice curente ale cancerului cat si cele in curs de dezvoltare au ca scop eradicarea celulelor cancerigene, modificate.

O serie de cercetari si studii recente sustin ca solutia fundamentala a terapiei cancerului o reprezinta utilizarea celulelor stem si ca terapiile trebuie orientate in acesta directie, cat si in directia identificarii si eliminarii celulelor stem modificate canceros. Se pare ca celulele stem izolate in caz de leucemie, cancer de colon sau de san, stau la baza rezolvarii multor tumori.

Regenerarea nervilor spinali este posibila

Regenerarea nervilor spinali este posibilaMedicii americani sunt de parere ca in sfarsit pot regenera nervii spinali, care controleaza miscarile voluntare, a caror functionare este stopata, de regula, in urma unor accidente suferite in zona coloanei vertebrale.

Potrivit unui studiu publicat in revista Nature Neuroscience, prin manipularea unei enzime care este implicata in procesul de crestere celulara, cercetatorii de la Harvard Medical School si de la University of California, Irvine (UCI) din Statele Unite ale Americii au reusit sa regenereze nervii spinali, in laborator, pe soareci.

Incontinenta urinara si celulele stem

Incontinenta urinara si celulele stemStudii recente si trialuri clinice au demonstrat rolul benefic pe care celulele stem il au in ameliorarea simptomatologiei pacientilor suferinzi de incontinenta urinara.

Metoda de tratament folosind injectarea celulelor stem implica recoltarea de celule din organismul pacientilor in scopul tratarii incontinentei si are rezultate spectaculoase comparativ cu metoda terapeutica folosita pana in acest moment si care se baza pe injectii cu colagen.

Bioetica: Transplantul de tesuturi si organe

Bioetica: Transplantul de tesuturi si organeTransplantul de tesuturi si de organe este una din formele de varf ale practicii medicale contemporane, care transforma suferinta in nadejde pentru mai multa viata.

Este o performanta a stiintei si a practicii medicale pe care Biserica o binecuvinteaza atata vreme cat, prin transplant, se rezolva criza determinata de lipsa altor solutii de vindecare si se reda viata normala unei persoane, fara insa a i-o ridica alteia: nimeni nu trebuie ucis pentru ca sa traiasca altcineva.

Life icon: Impresionantul Stephen Hawking

Life icon: Impresionantul Stephen HawkingStephen Hawking este, poate, cel mai cunoscut fizician din timpurile noastre. Teoriile sale au uimit intreaga lume, mai ales ca ele veneau dintr-un om imobilizat intr-un scaun cu rotile, intr-o conditie generala grav influentata de o patologie nervoasa.

Stephen Hawking este, fara doar si poate, unul dintre cele mai bune modele pe care cineva le poate avea, intr-o lume in care nonvalorile ies tot mai mult in evidenta...